2013. december 9., hétfő

Kacsacomb székely szamuráj módra

A képen látható étel "szerzője" író és a fantáziadús nevet az egyik könyvének címe ihlette. A székelyudvarhelyi Murányi Sándor Olivérről, a Zordok, a székely szamuráj című könyv szerzőjéről kiderült, nem csak a szavakat fűzi művészien, de az ízeket is mesterien kombinálja. Most előbb azonban következzen az isteni kacsacomb, aztán alább az íróról is megtudhatnak egyet s mást, ha elolvassák Antalfi József kollégánk róla szóló írását.

Elkészítési idő: 1,5 óra. Egyszerű, de finom sült, a hagyományos ízeket kedvelőknek ajánljuk. 

4 db kacsacomb, 1 kg krumpli, 1 fej lilakáposzta, 1 hagyma, só, bors. 

1. A kacsacombokat megmossuk, megtisztítjuk és bedörzsöljük sóval, majd meghintjük borssal. Mély tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, letakarjuk és a forró sütőbe tesszük sülni. 
2. Egy óra elteltével levesszük a kacsacombokról a fedőt, és közepesen forró sütőben tovább sütjük. Időnként meglocsoljuk pecsenyezsírral a combokat, hogy ne száradjanak ki, illetve félóránként megfordítjuk, hogy alaposan átsüljenek. 
3. Amíg sül a kacsa, elkészítjük a köretet. Héjában megfőzzük a krumplit, meghámozzuk, majd kockára vágjuk. Fokhagymás, esetleg piros paprikás olajban megforgatjuk, ízlés szerint fűszerezzük. 
4. A káposztát legyaluljuk, a hagymát apró kockára vágjuk, majd olajban megdinszteljük. Beleforgatjuk a káposztacsíkokat, megsózzuk, két evőkanál ecetet és kevés cukrot adunk hozzá. Kevés vizet töltünk alá, lefedjük, és addig pároljuk, amíg lefő a víz. 
5. A megsült combokat a krumplival és a káposztával együtt tálaljuk, minőségi száraz bort adunk mellé.  
Jó tudni! 
 • A kacsacomb csak akkor sül ropogósra, ha tisztítás után alaposan megszárítjuk, majd a bőrét sütés előtt egy órával jól bedörzsöljük sóval. 
• Ne tegyünk zsiradékot a tepsibe, mert még a legsoványabb kacsacomb is elegendő zsírt tartalmaz, de kevés vizet mindig öntsünk alá, hogy a hús hamarabb megpuhuljon.

Jó étvágyat!

Kacsacomb székely szamuráj módra 

A kacsacomb előkelő eledel, jól elkészítve, megfelelő körettel a karácsonyi ebéd főfogása lehet. Ennek elkészítésére vállalkozott a székelyudvarhelyi Murányi Sándor Olivér író, akiről kiderült, nemcsak irodalmi berkekben, hanem a konyhában is otthonosan mozog. A Székely Konyhának kacsacombot készített párolt káposztával és fokhagymás krumplival. 

„Számomra a vadételek egzotikusak, ám nem vadászok, annak ellenére, hogy sokat tartózkodom a természetben. Egyik kedvenc ételem a vadkacsacomb párolt káposztával és fokhagymás krumplival. Ezt a menüt egyébként a Gondűző Étteremben szoktam fogyasztani, és innen jött az ötlet is, hogy magam is elkészítsem” – magyarázta főzés közben Murányi Sándor Olivér, aki nemcsak a szavakat fűzi művészien egymáshoz, hanem az ízeket is mesterien párosítja. Az író egyébként horgászik, lovagol, de szívesen időz akár egy medvelesen is, hogy töltekezhessen az erdő hangjaival. „Alkotóként vallom, hogy a művész nem azért megy az erdőbe, hogy bármit is elhozzon onnan. Ezért nem vadászok, nem gombászok, a horgászatban is visszaengedem a vízbe a halakat kifogás után. Egyszóval nem zsákmányolok” – szögezte le a népszerű író, aki vallja, hogy az élővilág az örök jelenben él, miközben az ember gondolatai hol a múltban, hol a jövőben kalandoznak. Szerinte a Székely Konyha olvasóinak ajánlott vadkacsacomb rendkívül finom ízével visszahoz bennünket a jelenbe. „Ez is a jól elkészített étel titka” – mondj főzés közben a nemrég megjelent Zordok, a székely szamuráj című könyv szerzője. 

Nincsenek megjegyzések: