2013. december 16., hétfő

Kacsahúsleves takarékosan, ünnepre

Egy jó kacsahúsleves igazi pompás felvezetője lehet az ünnepi menüsornak. Alíz levesét kimondottan karácsonyi ebédre javasoljuk, ami után jöhet bármilyen sült vagy pörkölt, a levesben főtt húsból  és zsöldségből készíthetünk előételt is, mondjuk egy franciasalátát vagy egy aszpikot. Ugyanakkor emlékeztetjük Kedves Olvasóinkat, hogy a jobb felőli oldalsávban kilistáztuk ünnepi étel- és süteményötleteinket, böngésszék és segítségével tervezzék meg ünnepi menüjüket!

Elkészítési ideje: 1,5-2 óra. A kacsa húsa egyébként is nagyon zsíros, nem muszáj az egész kacsát belefőzni, mert a farhátnak is pompás levese fő. 

Kacsahúsalaplé: 70-80 dkg kacsafarhát vagy szárnytő, 6-7 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 fej hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, 1 kisebb zeller, fél karalábé, 1 paprika, diónyi gyömbér, néhány borsszem, só és házi ételízesítő; 
Levesbetét: bordáslaska (lúdgégetészta); 
Tálalás: kurkuma, petrezselyemzöld és őrölt bors. 

1. A kacsafarhátat vagy szárnytövet alaposan megtisztítjuk a tollmaradványoktól és ha nagy a hája, akkor levágjuk és külön kiolvasztjuk. 
2. A megtisztított kacsafarháta bő hidegvízben feltesszük főni, lassú tűznél felforraljuk, közben szűrőkanállal a habját többször is leszedjük. 
3. Ezalatt megtisztítjuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a leveshez, a fokhagymát és hagymát megtisztítva, de héjastól tesszük bele. 
4. Ha a zöldséggel felfőtt, beletesszük a fűszereket is, majd úgy állítjuk be a leves fővését, hogy épp csak gyöngyözzön – így lesz szép áttetsző a húsleves. 
5. Amikor a hús és a zöldség megpuhult, leszűrjük a levest, kevés kurkumával felforraljuk és bordáslaskával befőzzük. 
6. Tálaláskor petrezselyemzölddel megszórjuk és őrölt borsot teszünk az asztalra. 

Jó tudni! 
• A kacsazsír nagyon finom, zöldséglevesekhez, szárnyassültekhez bátran használhatjuk olaj helyett.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: