2013. december 18., szerda

Ünnepi lapszám - Decemberi lapszemle

Ma jelent meg a Székely Konyha legfrissebb, ünnepi lapszáma sok finom ételötlettel, csodálatos kalácsvariációkkal. Pál Bíborka kolléganőnk Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökénél és családjánál járt vendégségben, kiderült Borbolyéknál kicsitől nagyig mindenki süt-főz. Orosz Anna kolléganőnk pedig Háromszékről szállított kipróbált karácsonyfacukora receptet egy ötgyermekes édesanyától, nálunk az adventi készülődés szerves része a cukorkagyártás. 
A 2-es oldalon megtudhatjuk, hogy a Gyergyószentmiklóson szervezett Kárpát-medencei Disznótoros Főzőversenyen megalakult a Szabadtűzi Lovagrend Észak-székelyföldi Főkapitánysága és jelöltként, azaz kormos lovagként soraikba fogadták a Székely Konyha felelős szerkesztőjét, Jánossy Alízt is. 
Az Aktuális rovatunkban a képen látható sáfrányos pulykamell mellett megtudhatják, hogyan készül a narancsleves habgaluskával, a narancsos csirkemell és a narancsos-gyömbéres pulykacomb is. Mindhárom ínyencséget karácsonyra ajánljuk. 
Fővadász módra készített szarvasragut ajánlunk szilveszterre a Decemberi ajánlat rovatunkban, de emellett megmutatjuk azt is, hogyan készül vadnyúlból sült karamellizált körtével, illetve az ünnepi töltött burgonya és a sonkás csiga.
 Kalácsvariációkat ajánl Simonfi Ildikó kolléganőnk a Desszert rovatunkban, a képen látható kalácsból készült karácsonyfa mellett, pompás asztali díszt, mákvirágot és csillagkalácsot is készített.
Födögető rovatunkban Orosz Anna kolléganőnk Torjáról hozta Nagyházi Klementina "titkos" karácsonyfacukorka receptjét. A cukorka figurák készítése hozzátartozik az ötgyermekes édesanya adventi készülődéséhez.
A képen látható pompás kocsonya receptje mellett közöljük a küküllőmenti káposztaléleves elkészítési módját is a Nagyanyáink konyhája rovatunkban - mindkét étel két pompás fogás nagyanyáink ünnepi kínálatából.
Vegetáriánus vendégeinknek is készíthetünk nem csak finom, de szép ételeket is, a nekik dedikált rovatunkban az almával és áfonyaszósszal tálalt rántott sajt mellett párolt brokkolit is ajánlunk sütőtökös mártással.
Mint már az elején is említettük, Pál Bíborka kolléganőnk Hargita Megye Tanácsának elnökénél járt vendégségben, az azonos című rovatunkban közölt cikkből pedig az is kiderül, hogy Borboly Csaba otthonosan mozog a konyhában, sőt erre az alkalomra háromfogásos menüvel készült. A képen látható pompás libahúsleves, a növendéksült zöldségekkel és a mézeskalács receptjét nem csak karácsonyra, de bármilyen ünnepre ajánljuk.

Vegyék és olvassák a Hargita Népe és Székely Hírmondó mellékleteként megjelenő Székely Konyhát! Készítsék el az általunk ajánlott ételeiket és számoljanak be sikereikről a facebook-oldalunkon!

Nincsenek megjegyzések: