2014. június 12., csütörtök

Dancurapálinka – Házi Unicum

Erdő, mező mindenféle jótékony füve, kertek zamatos gyümölcse benne van J. Ildikó kiváló italában, aminek elkészítését épp mostanság ajánlatos elkezdeni. A házi Unicumként is emlegetett dancurapálinka receptje vélhetőleg úgy keletkezhetett, hogy valamelyik világot járt székely mesterember és felesége, addig rakta a környezetükben található gyógyfüveket és gyümölcsöket a tiszta alkoholba, vagy erős pálinkába, amíg külföldön kóstolt, világhírű Unicumhoz hasonló ízhatást értek el. Mivel az italt nem ama hét pecséttel őrzött, titkos recept alapján készítették, s mivel a kesernyés ízét a közeli hegyekben pompázó, gyógyhatásáról híres dancurával érték el, dancurapálinkának nevezték. Aztán jöttek az anyaországi vendégek, akik nem igazáz értették, mi is az a dancura, az ital izében azonban érezték a vitathatatlan hasonlóságot Zwackék világhírű Unicumával, így hát házi Unicumként kezdték emlegetni a nedűt. 
Elöljáróban még annyit elmondanék, hogy csak az fogjon hozzá az elkészítéséhez, aki alaposan ismeri a receptben felsorolt gyógyhatású növényeket! Nem vállalunk felelősséget a növények nem ismeretéből származó kellemetlenségekért!

Elkészítési idő: 30 perc. A híres Unicumra emlékeztető ízű pálinkát „gyógyszerként” is fogyaszthatjuk. A benne található sárga tárnics gyökere étvágygerjesztő hatású, de kiváló különféle gyomorbántalmakra is. 

1 l szesz (87 fokos tiszta alkohol), 0,5 kg cukor, 8 db zölddió, 1 mokkáskanál fahéj, 6 db szegfűszeg, 6 db feketeribizli-levél, 6 db málnalevél, 6 db meggyfalevél, 6 db csalánlevél, 6 db árvacsalánlevél, 6 db útilapulevél, 6 db borsmentalevél, 6 db vadcsomborlevél, 6 db cickafarkvirág, 6 db meggy szárastól, 6 db kamillavirág, 2 dkg dancuragyökér, azaz a sárga tárnics (Gentiana lutea) gyökere. 

1. A dancuragyökeret megmossuk, és a zölddióval együtt felszeleteljük, a meggyet megmossuk. A frissen szedett gyógynövényleveleket és -virágokat szűrőkanálba téve folyó víz alatt átmossuk. 
2. A cukrot beletesszük egy háromliteres befőttesüvegbe, és kb. egyliternyi vízben feloldjuk. Hozzáadjuk a szeszt, a gyógynövényeket, a gyümölcsöket, fűszereket és annyi vizet, hogy az üveg megteljen. Összekavarjuk és lezárjuk az üveget. 
3. Az így előkészített pálinkát 3-5 hónapon át érleljük, majd leszűrjük és üvegekbe töltjük. 

Jó tudni! 
• A gyógynövényeket por- és vegyszermentes helyről szedjük, mert az alkohol jól oldja a káros anyagokat is! 
• A felsorolt gyógynövények nem mindig lelhetők azonos időszakban, ezért a pálinkánkat úgy is készíthetjük, hogy a hozzávalókat különböző időszakokban rendre tesszük az üvegbe.

Egészségükre!

11 megjegyzés:

Zsóka írta...

Köszönöm a bejegyzést, el fogom készíteni, de már csak jövőre. Addigra beszerzem a szeszt, mert ugye elég macerás dolog itt, és a zölddióról már sajnos lekéstem. És persze van még egy-két nálunk nehezebben található növény, amit szintén meg kell még találni. De a lista mentve. Köszönöm.

Alíz írta...

Örülünk, hogy tetszik. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. :)

efery írta...

Nálam már érik :-) A zölddió befőttel együtt.
Márton napra lesz mit enni-inni :-)

Névtelen írta...

Megcsináltam,már érik,de a tárnics hiánycikk itthon,és Ausztriában is.Mivel helyettesíthetném-hasonló ízüre?Viki

Alíz írta...

Kedves Viki!

Sajnos, a sárga tárnicst esetleg kékkel lehetne helyettesíteni. Meglep, hogy Ausztriában is hiánycikk, mert tudtommal ott is vannak mészkőhegyek, ahol elvileg kéne teremjen. Ki is lehet hagyni belőle, de akkor teljesen más ízű zölddiólikőr lesz, és nem lesz meg a gyógyhatása. Ebben az esetben inkább ajánlanám a Transilvanicum elkészítését, amihez nem kellenek gyógynövények. :) Ugyanitt a blogon megtalálható annak a receptje is.

efery írta...

Kedves Alíz!
A tavalyi sikeren felbuzdulva az idén is elkészítem ezt a csodás nedűt! Viszont az idén csak szárított tárnicsgyökerem van... Mennyit tegyek a szárítmányból? Köszönöm szépen a választ!

Alíz írta...

Fogas kérdés, annál is inkább, mert szárított tárnicsgyökérből még nem próbáltam, de mindenképp többet tennék bele. Egyébként is hosszas az érlelési ideje, indulásból próbálkoznék 3 dkg-mal, majd 1-2 hónap múlva megkóstolnám, s ha úgy érezném, hogy kell még bele keserű íz, akkor még tennék bele keveset. :)

efery írta...

Nagyon szépen köszönöm!

Monika írta...

Nagyon tetszik ez a recept.
Erdekelne hogy hol tudnék ilyen sárga tárnics gyökeret szedni - a Hargitán pl., vagy hol lehet ezt begyujteni?

Alíz írta...

Elképzelhető, hogy van a Hargitán is. Gyergyó környékén a Gyilkos-tónál van, ezt tudom biztosra, de még érdeklődni kell olyan embereknél, akik járják a természetet különféle gyógynövénykért.

Dénes írta...

Kiváló recept, már négy éve készítek én is. A sárga tárnics gyökérrel mindig problémáim voltak, találtam egy novényt, ami hasonlít rá, de arról tudom, hogy mérgező. Gyógynövényesbe vásároltam szárított gyökeret, betartva az adagot, 2dkg-ot használtam fel abból is. Nem lesz annyira keserű, ezt a féle unikumot azok is szívesen megisszák, akik másképp nam rajonganak érte.