2014. június 16., hétfő

Fokhagymás csirkeleves

Már sokszor említettük, de nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy nagyanyáink konyhájára leginkább az egyszerűség és praktikusság volt a jellemző. Ha volt egy kis friss hús a háznál, akkor egy kis fokhagymával ízesítve pompás levest készítettek, ezt ajánlja ma S. Ildikó. 
Jeleznénk még, hogy tegnaptól kezdődően a facebookon profilról oldallá alakultunk - erre kötelezett a szolgáltató - emiatt kérünk minden olvasónkat, aki korábban ismerősnek jelölt, hogy tetszikelje, azaz lájkolja is az oldat, hogy eljuthassanak hozzá továbbra is az információink. A Székely Konyha facebook oldalát is igyekszünk folyamatosan feltölteni tartalommal.

Elkészítési idő: 1 óra. Gyorsan készülő, ízletes leves, rendszerint olyankor főzték, amikor csirkét vágtak. 

1 csirke csontos része, 1 teáskanál só, 4-5 cikk fokhagyma, 2 evőkanál rizs, 1 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, fél pohár tejföl, ecet ízlés szerint, csipetnyi őrölt bors. 

1. A megtisztított csirkehúst kb. két liter sós vízben főni tesszük. 
2. Miután felforrt, lehabozzuk, beletörjük a fokhagymát, hozzáadjuk a megmosott rizst, és puhára főzzük. 
3. Ezután levesszük a tűzről, a lisztből, a tojássárgájából és a tejfölből habarást készítünk, és besűrítjük vele a levest. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk, őrölt borsot szórunk a tetejére. Ízlés szerint ecettel savanyítjuk. 

Jó tudni! 
• Ízletesebb lesz a leves, ha hideg vízbe tesszük főni a húst, mert így jobban kifő a csont íze. 
• A leves fehér színű, de aki nem szereti a fehér levest, kevés olajban dinsztelt sárgarépával színezheti. Ha házi csirkéből vagy tyúkból főzzük, ez utóbbi nem szükséges, mert a sárga zsír szépen gyöngyözik a leves tetején. 
• Ha elfogyott a hús, és még maradt leves, személyenként egy tojást beleütünk, és máris tojáslevesünk lesz másnapra.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: