2014. június 20., péntek

Fűszeres zölddiólikőr – Házi Transilvanicum

Most az ideje elkészíteni a téli ünnepekre, illetve a farsangi időszakra a finom likőröket, itókákat, hogy legyen, ami melegítsen és meghozza a jó kedvünket a hideg téli estéken. Alíz fűszeres zölddiólikőrje szintén csak ízében hasonló az eredeti, ferences szerzetesek által készített Transilvanicumhoz, viszont legalább annyira finom.

Elkészítési idő: 30 perc. Kellemesen kesernyés zölddiólikőr, íze a Transilvanicumra emlékeztet. A receptet gyergyószentmiklósi olvasónk, Palavits Rozália bocsátotta a Székely Konyha rendelkezésére. 

1 l szesz (87 fokos tiszta alkohol), 8 db zölddió, 15 db meggy, 1 mokkáskanál reszelt gyömbér, 1 púpozott kiskanál pörkölt kávé, 12 dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja, 3 szem szegfűszeg, 1 darabocska fahéj, 75 dkg cukor, 1 l víz. 

1. A zölddiót összetörjük vagy karikára vágjuk, és beletesszük egy nagyobb méretű befőttesüvegbe. Hozzáadjuk a meggyet, a mazsolát, a narancshéjat, a reszelt gyömbért és a darabosra tört pörkölt kávét, valamint a fűszereket. 
2. A cukrot feloldjuk a vízben, és rátöltjük a gyümölcsre, végül hozzáadjuk a szeszt is. Összekavarjuk és két hónapig meleg helyen érleljük. 
3. Ezután gézen átszűrjük, és üvegekbe töltjük. Kellemes, kissé fanyar ízű fűszeres likőr lesz belőle.

Egészségükre!

Nincsenek megjegyzések: