2014. június 22., vasárnap

Mentaszörp

Ha már készítettünk citromfűszörpöt, akkor ugyanazon recept alapján készíthetünk mentaszörpöt is! Egyébként is épp itt a mentaszüret ideje, most kell lenyesni a mentágakat és megszárítani finom mentateának, M. Réka receptje alapján pedig készíthetünk finom szörpöt is, hogy legyen amit kevernünk a koktélokba, vagy egyszerűen üdítő italnak.

Elkészítési idő: kb. 30 perc. A mentaszörp – akárcsak a cimtromfűszörp – sokféleképpen felhasználható, számos koktél elmaradhatatlan hozzávalója, de kellemes ízű fagylalt is készíthető belőle. 

2 nagy marék mentalevél, 2 l víz, 1 citrom, 1,5 kg cukor, 5 dkg citromsav. 

1. A mentalevelet megmossuk, a citromot felkarikázzuk, és vízben áztatjuk egy éjszakán át. 
2. Hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, majd miután felfőtt, kb. 15 percig forraljuk. 
3. Ezután leszűrjük a szörpöt, és tisztára mosott üvegekbe töltjük. 
4. Száraz dunsztban, meleg takarók közé téve kihűtjük. 

Jó tudni! 
• A menta nagyon hasznos gyógynövény, felhasználása igen sokoldalú. Teát, illóolajat, szörpöt, húspácot és még nagyon sok mindent készíthetünk belőle. Köhögéscsillapító, remekül használható megfázás ellen, ezenkívül emésztésjavító és görcsoldó hatású, gyomorerősítőként is használatos.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: