2014. június 17., kedd

Görögsaláta – Horiatiki

A görögsaláta vagy horiatiki igaz, hogy inkább kánikulára való étel, nem olyan hűvös időre, mint amilyen éppen most van, de attól még jó ismerni ezt az ételt annál is inkább, mert mindenféle friss hozzávaló kapható már a piacokon. Készítője, Alíz szerint ez az étel a görög földművesektől ered, akik hajdanán a mezőre csupán egy kis sajtot és olívaolajat vittek és ott az éppen érő friss zöldségekből összedobták ezt a nagyszerű salátát.

Elkészítési idő: 15 perc. Laktató saláta, amit előételként, húsok mellé, de akár önmagában vacsorára is fogyaszthatunk. 

Saláta: 4 db paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 kötés zöldhagyma vagy 2 fej lilahagyma, 20 dkg fetasajt, 15 szem fekete olajbogyó, 15 szem kalamata vagy zöld olajbogyó, só. 
Öntet: 4-6 evőkanál extraszűz olívaolaj, 2 teáskanál frissen facsart citromlé, 2 teáskanál morzsolt oregánó; illetve 1 fejes saláta a díszítéshez. 

1. Elkészítjük az öntetet: Az olívaolajat összekavarjuk a frissen facsart citromlével és az oregánóval, majd pihentetjük 1-2 órát, hogy az ízek jól összeérjenek. 
2. A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, egyforma kockára vágjuk, egy tálba halmozzuk, enyhén sózzuk, és kézzel lazán összeforgatjuk. 
3. Hozzáadjuk az olajbogyókat és az apró kockára vágott fetát, majd összekavarjuk. 
4. A tálalótálacska aljára friss salátalevelet teszünk, ráhalmozzuk a görögsalátát, és meglocsoljuk az öntettel. Azonnal fogyasztható. 

Jó tudni! 
• A vidékünkön görögsaláta néven ismert horiatiki a fáma szerint a görög földművesek kedvenc eledele volt, ma már vendéglők étlapján előkelő helyen kínálják. Állítólag a mezőn dolgozó görögök, amikor leálltak pihenni, az éppen termő zöldségekből dobtak össze salátát, amit kevés fetasajttal gazdagítottak, így lett a horiatiki.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: