2014. június 11., szerda

Székely Konyha - Júniusi lapszemle

Kapható már a Székely Konyha legfrissebb, júniusi lapszáma és amint a címlap is tükrözi szín- és ízpompás ételeket kínálunk ebben a számban. Ám, mielőtt ennek részletezésébe belevágnánk, néhány szót ejtenénk arról is, hogy egy éves lett a blogunk. Igen, egészen pontosan június 20-án írtuk az első bejegyzést a blogra, ami az éppen egy évvel ezelőtti júniusi lapszám lapszemléje volt. Azóta rendszeresen, mondhatni szinte naponta közzéteszünk a blogon is egy-egy ételreceptet azon olvasóink örömére, akik nem juthatnak hozzá lapunk nyomtatott változatához. Lényegében a blog létrehozását is olvasóink szorgalmazták, hiszen akkoriban sokan jelezték, távol élnek szülőföldjüktől, nem tudják megvásárolni a lapot, viszont valamilyen formában mégis szeretnének hozzájutni a receptjeinkhez. Így született a döntés, hogy a régebb megjelent receptjeinket közzétesszük a blogon, hiszen az ételrecepteknek soha nem jár le a garanciája, egy jó ételötlet bármikor jól jön, függetlenül attól, mikor jelent meg nyomtatásban. Ezzel párhuzamosan a facebookon is indítottunk egy oldalt, nem véletlen, hogy olvasóink többsége ezen közösségi oldalon jut el a receptjeinkhez. Néhány beszédes statisztikai adatot is megosztanánk Olvasóinkkal: a Székely Konyha blogot az elmúlt egy év alatt közel százezren keresték fel, naponta átlagosan kétszázan kerestek rá valamelyik receptünkre és olvasóink többsége Romániában él. Ez nem véletlen, mivel a lapunk nyomtatott változata két többségben magyarok lakta megyében - Hargita és Kovászna megyékben - jelenik meg, így érhető, hogy a blogot is többségben Székelyföldről, illetve Erdélyből olvassák. Ezek mellett természetesen a legtöbben Magyarországról látogatják blogunkat, de szép számban vannak olvasóink az Amerikai Egyesült Államokból, Oroszországból, Németországból, Svédországból, Norvégiából, Kanadából, Izraelből, de még a távoli Ausztráliából is. A legnépszerűbb receptünk, amire a legtöbben kerestek rá, J. Ildikó Milka-szelete, több mint 1500-an nézték meg az elmúlt egy évben. Szintén ezer fölötti a nézettsége Alíz vegyes zakuszkájának és erdélyi csorbájának, valamivel kevesebben mint ezren érdeklődnek az S. Ildikó kavart ordás süteménye, illetve a gyergyószentmiklósi Magyari Éva néni hurutja iránt. Ez idő alatt szorosabb kötelék alakult ki olvasóinkkal, főleg a facebook-oldalunkon élénk nagyon a tevékenység és örömmel nyugtázzuk, hogy egyre több olvasónk lep meg nagyszerű receptjeivel.

Épp ezért mindjárt figyelmükbe is ajánljuk játékos versenyfelhívásunkat, amire ráerősít a felelős szerkesztő is az legfrissebb lapszám vezércikkében.
Beszámolunk a májusban Székelyudvarhelyen nagy sikerrel tartott II. Tavaszváró Bárány és Pálinkafesztiválról is. Igen, jól látják a képen a mindenki által szeretett Laci bácsi van, aki fesztivál főzőversenyének a zsűrielnöke volt. 
Az Aktuális rovatunkban praktikus ételrecepteket ajánlunk, a képen látható, M. Réka által készített sertéscsíkok mexikói módra ínyencség mellett, meg tudhatják, hogyan készíti a nyári rakott krumplit, de azt is, hogyan készül Rita konyhájában a hagymás szelet reteklevélmártással, illetve hogyan készíti S. Ildikó a húsgombócos karalábélevest.
A székelyudvarhelyi Szász Elemér annyi finom és hasznos receptet küldött nekünk az utóbbi időszakban, hogy egy egész oldalt állítottunk össze pompás leveseiből. A képen látható eperke-leves rebarbarával mellett, egy régi, de igencsak finom, egyszerű leves receptjére is felhívja figyelmünket, méghozzá a kaporlevesre, amit buggyantott tojással készít olvasónk.
Olvasóink ötletességét tükrözi a képen látható kapros-ordás "kenőke" is, amit versenykiírásunkra küldött a csíkszentmártoni Csedő Ildikó. Ő nyerte meg a csíkszeredai Fenyő-étterem által felajánlott kétszemélyes vacsorát - érdemes tehát pályázni, a versenykiírás részleteit visszafele görgetve megtalálják.
Júniusi ajánlatunk rovatunkban szegfűgombával készülő ételeket kínálunk, a képen látható, Alíz által készített sertéstarja szegfűgombamártással mellett megtudhatjuk, hogyan készíti a szegfűgombalevest, a szegfűgomba-paprikást és majonézes szegfűgombát is, de azt is, hogyan készíti S. Ildikó a szegfűgombás-zöldfűszeres omlettet.
Tofán Zsoltnál - aki már nem hobbiszakács, hanem "egy centivel több" - járt vendégségben Orosz Anna kolléganőnk, mivel a kézdivásárhelyi származású fiatalembernek sikerült bejutnia a Pro Tv MasterChef műsorába. Nem meglepő ez, hiszen a fiatalember keze alól pompás ételek kerülnek ki.
 Nekünk is háromfogásos menüsort készített. A képen látható aszalt szilvával töltött csirkemell mellett, elkészítette azt a gombás, sült paprikás csorbáját is, amivel bejutott a már említett népszerű gasztroműsorba. Mindezek megkoronázására készített egy pompás desszertet is, a csokis lávasüteményt.
Bizonyára láthatták már a címlapon, hogy ez a lapszámunk tele van szegfűgombás és epres receptekkel. A szegfűgombás receptjeinket már ismertettük Olvasóinkkal, az epresek most következnek. Vagyis a Gyors és könnyű rovatunkban K. Réka kínál pompás salátákat, a képen is látható telemeás epersaláta mellett készített még mangósat és paradicsomosat is.
A képen látható epres pohárkrémet szintén K. Réka készítette, mellette szíves figyelmükbe ajánljuk S. Ildikó epres grízkochját is - mindkettőt a Desszert rovatunkban találják meg.
A vegetáriánusoknak Rita ajánl könnyű, nyári ételeket, a képen látható mézes-vegyes saláta melett spenótos karfiolt és rakott paradicsomot is.

Ennyi fért a júniusi lapszámunkba, aki teheti vegye meg a Hargita Népe és a Székely Hírmondó mellékleteként megjelenő mellékletünket. Aki pedig blogunkat követi, ígérjük, hogy előbb-utóbb sorra kerülnek a most kínált ínyencségek is, de addig is folyamatosan frissítjük a blogot újabb receptekkel.

Nincsenek megjegyzések: