2014. május 21., szerda

Töltike

Megmutatkozott a sok eső haszna, szép üdezöld a határ, a kertek is kivirultak és már sok helyen tölthető méretűre nőttek a finom, zöld levelek. Magyarán, eljött a töltikék és parék ideje, vagyis pompás töltött káposztához hasonló eledelt készíthetünk úgy, hogy a már ismert tölteléket valami frissen sarjadt levélbe töltjük. Ez lehet szőlőlevél, martilapu, tormalevél, vagy karalábélevél, a lényeg, hogy friss és finom legyen. Próbálják ki Alíz karalábéleveles töltikéjét!

Elkészítési idő: 2-2,5 óra A töltike lényegében a töltött káposztát helyettesítő étel olyan időszakokban, amikor savanyú káposzta már nincs a hordókban, de a frissre még várni kell. 

Töltelék: 0,5 kg darálthús (fele sertés, fele borjú), 1 vizespohár rizs, 1 nagyfej hagyma, 1 evőkanál zsír, pirospaprika, só, bors. 
Töltelék burkolásához: 20-25 db karalábélevél, csokornyi csombor (borsikafű) és kapor, só, 3 evőkanálnyi paradicsompüré. 

1. A csokornyi csombort és kaport enyhén sós vízben felforraljuk, a megmosott karalábélevélre öntjük, majd lefedve tartjuk, míg elkészítjük a tölteléket. 
2. A hagymát a zsíron megdinszteljük, és a rizzsel együtt hozzáadjuk a darálthúshoz. Sóval, borssal és pirospaprikával fűszerezzük, majd az egészet alaposan összekavarjuk. 
3. A karalábéleveleket kiszedjük a fűszeres léből, a vastag ereket éles késsel kimetsszük, a nagyobb leveleket kettévágjuk. 
4. Az így előkészített levelekbe töltjük a tölteléket, és csinos kúp alakú töltikéket formálunk. 
5. A töltikéket egy fazékban az edény fala mellett körbesorakoztatjuk, feltöltjük a karalábélevél abálólevével, és csendesen főzzük kb. másfél-két órát. Az utolsó félórában hozzáadjuk a paradicsompürét is, amit egy kevés fűszeres vízzel előzetesen feloldottunk. 
6. Tálaláskor tejfölt adunk mellé. 

Jó tudni! 
• Töltikét készíthetünk zsenge szőlő- és tormalevélbe, illetve martilapuba töltve is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: