2014. május 9., péntek

Fenyőrügyszörp

Kellemes üdítő ital, de gyógyító hatású is a megfázásos időszakokban a fenyőrügyszörp. Azonban, hogy a ködös-náthás időszakban legyen, amit a teába, ásványvízbe tenni, illetve csak úgy töményen gyógyírként kanalazni, most kell megindulni, fenyőrügyet vagy fenyőtobozt szedni. Ha begyűjtöttük a szükséges mennyiséget, nincs más dolgunk, mint K. Réka receptje alapján elkészíteni a fenyőrügyszörpört.

Elkészítési idő: 2-3 óra. A hideg téli estéken forró teánkat ízesíthetjük vele. Töményen fogyasztva a szájüreget fertőtleníti, köptető hatású, kiváló köhögéscsillapító, felső légúti megbetegedésekre használjuk. 

Fenyőrügy; víz és cukor a fenyőrügy mennyisége szerint. 

1. A frissen szedett fenyőrügyet megmossuk, egy fazékba tesszük és leforrázuk annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Egy napig hűvös helyen érleljük. 
2. Másnap leszűrjük, és minden liter léhez egy kilogramm cukrot teszünk. Lassú tűzön addig főzzük, amig a lé sűrűsödni kezd és enyhén vörös árnyalatú lesz. Közben a tetején keletkező habot folyamatosan leszedjük. 
3. Forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük. 

Jó tudni! 
• Ha sikerül fiatal tobozokat gyűjteni, akkor erősebb aromájú, élénkebb vörös szörpöt készíthetünk. Ebben az esetben a tobozokat megmossuk, és annyi forró vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, majd addig főzzük, amíg a leve felére apad. Leszűrjük, kipréseljük a tobozokból a levet, és minden liter léhez 75 dkg cukrot adunk. Összefőzzük és a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint a fenyőrügyből készült változat esetében.

Egészségükre!

Nincsenek megjegyzések: