2014. május 2., péntek

Gyermekláncfűszörp

Javában nyílik a gyermekláncfű, pitypang vagy cikória és gyönyörű, napkoronghoz hasonló virágaiból gyógyhatású szörpöt készíthetünk. A szerény, sárga virágból készült szörp gyulladáscsökkentő hatású, de a virág szárát salátákba is belevághatjuk, vagy akár önmagában is rágcsálhatjuk - ennek májtisztító hatása van. Azonban a gyermekláncfűből készülő finomságok sora azonban itt nem ér véget, K. Réka után Ritának támadt kedve kísérletezni ezzel a növénnyel - a kísérlet eredménye rövidesen megjelenik a Székely Konyha legfrissebb lapszámában. De most előbb jöjjön K. Réka gyermekláncfűszörpje!

Elkészítési idő: 1,5-2 óra. Ásványvízzel hígítva kiváló üdítő ital, gyulladáscsökkentő hatását töményen fogyasztva fejti ki; torokfájásra, szájüregi gyulladásokra jó. 

100 db gyermekláncfű-virág, 1 l víz, 1 kg cukor, 1 citrom leve. 

1. Száz darab gyermekláncfűvirágot (pitypang, sárgavirág, cikóriavirág) szedünk. 
2. A virágokat egy fazékba tesszük, és rátöltünk egy liter vizet, majd egy napig hűvös helyen (de nem hűtőszekrényben!) állni hagyjuk. 
3. Ezután leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd – kb. 40-45 percet. 
4. Üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 

Jó tudni! 
• A gyermekláncfűvirágot teljes virágzásában, a déli órákban a legjobb gyűjteni, mert ekkor tartalmazza a legtöbb pollent. 
• Tiszta, pormentes helyről gyűjtsük be a virágot, semmiképp se forgalmas utak mellől. 
• A virágot felhasználás előtt nem szabad megmosni, mert kioldódik belőle a pollen.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: