2014. május 28., szerda

Rántott óriáspöfeteg sült sárgarépával

Rengeteg a gomba idén tavasszal. Nemcsak szegfűgombát lehet venni kilószámra, hanem csiperkét és pöfeteget is. Természetesen, ha jól ismerjük a gombákat, még jobb, ha egy kiadós erdei séta alkalmával magunk szedjük az ízletes gombákat. Bárhogy is történjen a gomba beszerzése, nagyon fontos, hogy gombaszakértő lássa, mielőtt fogyasztanánk, mert akad köztük néhány olyan is, ami komoly mérgezést okozhat. De ha ez is megvan, akkor nyugodtan elkészíthetjük ezt a finom gombatálat Rita receptje alapján.

Elkészítési idő: 1 óra. Az óriáspöfeteg enyhén csípős, pikáns íze jól harmonizál a sárgarépa és a hagyma édeskés ízével, de tetszés szerint más körettel is tálalható. 

1 közepes pöfeteg, 4 szál sárgarépa, hagymakarikák, néhány csiperkegomba (elhagyható), 1 tojás, liszt, olaj, só, bors. 

1. A pöfeteget megtisztítjuk, héját lehúzzuk, és félujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, lisztbe, felvert tojásba mártjuk, és forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. 
2. A körethez a sárgarépát és a csiperkegombát olajban megsütjük, majd utána sózzuk. A hagymakarikákat bepanírozzuk, és a gomba után megsütjük. 

Jó tudni! 
• A pöfeteget ne mossuk meg, mert pillanatok alatt megszívja magát vízzel, és alkalmatlanná válik a sütésre! Inkább gondosan tisztítsuk meg, késsel levágva a földes részeit, a héját pedig húzzuk le.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: