2014. május 14., szerda

Székely Konyha - Májusi lapszemle

Megjelent, már kapható a Székely Konyha májusi lapszáma! Mint láthatják, kissé megváltozott a külső is, mármint a címlapja lett étvágygerjesztőbb. A megújult címlap mögött egyébként a már megszokott és kedvelt rovatokat tartalmakat találják az Olvasók. A címlapfotót, illetve a kívánatos ételt Simonfi Ildikó kolléganőnk készítette.
Mindjárt a 2. oldalon találják a székelyudvarhelyi 2. Tavaszváró Bárány- és Pálinkafesztivál beharangozóját, amely a hét végén esedékes. A fotónk még a tavalyi fesztiválon készült, amikor Benke László mesterszakács és mestercukrász, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymestere, átadta a jogart Ambrus Gizellának, az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymesterének.
A 3. oldalon Pál Bíborka vezércikkét olvashatjuk a majálisról és igényeinkről, illetve igénytelenségünkről. Érdemes elgondolkodni a benne foglaltakon...
A kívánatos grillezett csirkemellet Jánosi Ildikó készítette és az Aktuális rovatban közöltük a receptjét, mint ahogy a zöldborsós borjúragú, pulykamájtokány és lenmagos bécsiszelet receptjét is.
A Májusi ajánlatunk rovatunkban Jánossy Alíz kínál kétfogásos ebédet: a képen látható nyútokányt és nyúlhúslevest grízgaluskával. 
A képen látható epertortát Meli-módra Bajkó Melinda gyergyóditrói olvasónk küldte versenykiírásunkra. A torta receptje, mint ahogy a csíkszentgyörgyi Fazakas Adél narancstortájának a receptje is a Födögető rovatunkban jelent meg. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy tájékoztassam Kedves Olvasóinkat, hogy játékunk folytatódik júniusban is, a versenykiírásunk aktuális témája a szendvics, illetve szendvicskrémek. A csíkszeredai Fenyő-étteremben elfogyasztandó két személyes vacsoráért mindössze annyit kell tennie a pályázónak, hogy elkészíti kedvenc szendicsét, illetve szendvicskrémét, lefotózza a Székely Konyha valamelyik lapszáma mellett - lásd a fenti képen - és beküldi nekünk. 
Igen, jól látják a képen ecetes tárkony látható, aminek receptjét a Befőzés rovatunkban olvashatják. Az ízletes erdélyi fűszernövény tartósításának titkait Jánossy Alíz osztja meg olvasóinkkal, de közli a lestyán eltevésének módozatát is. Burján Rita viszont különleges szörpöket készített, méghozzá lándzsás útifűből és orgonából, s hogy ezzel ne érjen véget a különlegességek sora csemegét is készített gyermekláncfűből. 
A Nagyanyáink konyhája rovatunkban Simonfi Ildikó füstölt hússal készített kapros salátalevesének receptjét közöljük, illetve Köllő Réka kapros zöldborsófőzelékéét.
A Desszert rovatunkban ismét Olvasóink receptjei közül tallóztunk, ezúttal a csíkszeredai Veress Franciska vaníliakrémes diós nápolyiszeletének és Kósa Edit reszelt ordásának a receptjét közöltük.
Kész a konyha, de továbbfejlesztenek - tudta meg Pál Bíborka kolléganőnk a csíkvacsárcsi Szőcs László közbirtokossági elnökkel beszélgetett el a nemrég létrehozott közösségi konyháról és annak távlati terveiről. A beszélgetés részleteit az Interjú rovatunkban olvashatják.
A kívánatos mini hamburgereket Jánossy Alíz készítette, Burján Rita pedig klasszikus, de házi hamburgert rakott össze - mindkét recept a Gyors és könnyű rovatban található.
A képen látható kívánatos hagymatokányt Simonfi Ildikó készítette póréhagymából és a Vegetáriánus rovatban jelent meg. Burján Rita ezt még megtoldotta két medvehagymás recepttel: a majonézes medvehagymával és a medvehagymakrémlevessel. 

Vásárolják és olvassák a Székely Konyhát! Már kapható az újságárusoknál! 

Nincsenek megjegyzések: