2013. augusztus 13., kedd

Hurut, az örmények ételízesítője

Íme a hurut! - mivel több olvasónk is kérte, hogy tegyük közzé a blogon is a hurut receptjét, megtesszük. Arra viszont minden vállalkozókedvű szakácsot vagy hobbiszakácsot figyelmeztetünk, hogy házi tej és rézedény hiányában hozzá se fogjon, mert ehhez TEJ kell, nem holmi fehér lötyedékben úszó tartósítószer és ízfokozó. A rézedény talán kihagyható, de abban az esetben számolni kell azzal, hogy a színe nem lesz ilyen szép élénkzöld, hanem sárgás-barnás lesz és ugyanilyen lesz az étel is tőle. Az alábbiakban közzétesszük Alíz rövid írását a hurutról és készítőjéről, illetve a receptjét is. Mindkettő a Hargita Népe mellékleteként megjelenő Székely Konyhában látott nyomdafestéket, továbbközlése a Hargita Népe Kiadó engedélyével lehetséges.

Hurut, az örmények ételízesítője

A hurut jellegzetes örmény ételízesítő, amely az évszázadok során azokon a településeken maradt fenn, ahol örmény származású lakosság él. Hargita megyében a Gyergyószentmiklóson és Csíkszépvízen élő idős asszonyok ismerik még a hurut készítésének titkát, közülük egyik a 76 éves gyergyószentmiklósi Magyari Éva néni. „Nem is emlékszem már, mikor fogtam neki hurutot készíteni, olyan rég volt” – mesélte Éva néni miközben a kolbásztöltőből egyforma hosszúságúra adagolt hengerekből csinos kúpokat formált egy tiszta konyharuhán. Mint mondta, a hurut készítésének titkát nagymamájától, Bartos Évától tanulta, és igazából akkor látott hozzá a készítéséhez, amikor családja lett. „Amíg volt tehenünk, egyszerű volt, mert háznál volt a tej, most viszont figyelni kell, hogy jó minőségű házitej kerüljön a dézsába, amiben érlelem” – mondta az egykori tisztviselő, elmagyarázva a jó hurut készítésének titkát: a tejet jóízűre kell érlelni és kizárólag rézüstben kell főzni. Aztán elővette Tarisznyás Márton Gyergyó történeti néprajza című könyvét, és kikereste azt a részt, ami a hurutról szól. „A hurut egészséges volta miatt igen fontos helyet foglalt el az ősi örmény étrendben. Nemcsak otthon használták, hanem utazásaikra is magukkal vitték” – idézte az örmény származású történészt, arra is kitérve, hogy a hurut a legrégebbi ételízesítő. Közben elmesélte, hogy családja baráti társasága révén az általa készített hurut Venezueláig jutott el, de tízesével viszik Magyarországra és Németországba is. A hurut készítésében egyébként Éva néni fő segítsége a férje, a 84 éves Vilmos bácsi, aki befűt a rézüst alá és hosszasan kavarja a fövő savanyútejet, illetve a kolbásztöltővel megformázza a hengereket.
Huruttal ízesítik a hagyományos örmény ünnepi levest, az ángádzsáborlevest, illetve annak székelysített változatát, a hurutos-laskás pityókalevest. De Éva néni bármilyen savanyú leves ízesítésére ajánlja, így ki lehet próbálni a zöldbablevesben, csorbákban és becsináltlevesekben. 

Elkészítési idő: a savanyútej mennyiségétől függően több óra is lehet. 

1 l savanyútejhez 1 marék szárított petrezselyemzöld. 

1. A szükséges tejmennyiséget 2-3 nap alatt egy edényben összegyűjtjük. 
2. Öt-hat hétig szobahőmérsékleten érleljük, közben naponta legalább kétszer megkavarjuk. 
3. A rézüstöt ecettel és kukoricaliszttel fényesre sikáljuk, majd kiöblítjük. 
4. A savanyúra érlelt finom tejet fátyolszitán vagy sűrű szövésű gézen átszűrjük, beletöltjük a rézüstbe, és folytonosan kavargatva felfőzzük. 
5. Ha felfőtt, beletesszük a szárított petrezselyemzöldet, és tovább kavargatva főzzük, amíg sűrű masszává kezd összeállni. 
6. Beletöltjük a szűrőzsákba, bekötözzük a száját, egy mély tálba tesszük, és a saját levében hagyjuk kihűlni. 
7. Ha kihűlt, a zsákot felakasztjuk egy olyan helyre, hogy a leve kicsepeghessen egy alá tett tálba. 
8. Kolbásztöltővel egyforma hengereket nyomunk, majd kúppá formázva tálcára tesszük száradni. 
9. Szellős helyen kiszárítjuk, közben megforgatva, hogy minden oldalán egyenletesen kiszáradjon.
10. Száraz, szellős helyen, hűtőben vagy fagyasztóban tároljuk. 

Jó tudni! 
• Hurut csak házi tehéntejből készíthető, a kereskedelemben kapható pasztőrözött tej nem alkalmas. 
• Van, aki zellerzölddel, tárkonnyal és csomborral is fűszerezi a hurutot a petrezselyemzöld mellett. Éva néni szerint azonban az eredeti hurut csak petrezselyemzölddel készül.

Jó kísérletezést!

13 megjegyzés:

Laca írta...

Szia !

Nagyon szépen köszönöm a receptet, és az elkészítés módját is. Sajnos Budapesten egy panelben, és nagyon sok eszköz hiányában nem tudom elkészíteni. A kérdésem, hogy rendelhető valahonnan ? Nagyon örülnék, ha végre itthon is készíthetnék ilyen levest,mert már egyszer kóstoltam, és azóta nagyon szeretnék újra enni :) Köszönöm előre is. elérhetőségem : laca19850331@gmail.com

Alíz írta...

Valamiképp megoldjuk. Írok levelet privátban. :)

Laca írta...

Nagyon szépen köszönöm,várom a levelet :)

Unknown írta...

Sepsiszentgyorgyi vagyok,oseim gyergyoi ormenyek voltak,en honnan tudnek hurutot beszerezni?

Alíz írta...

Csongor Dálnoki: hurutot a gyergyószentmiklósi piacon lehet vásárolni minden szombaton.

Névtelen írta...

Hello!

Én tavaly nyáron ettem örmény levest Csíkba, azóta is nagyon gyakran eszembe jut, és el szeretném készíteni. Viszont a huruttal gondom van, esetlege tudnál segíteni? Válaszodat előre is köszönöm!

Unknown írta...

Üdvözlöm.
Én egesz mostanáig nem is halottam a Hurut-ról.
Kerdésem az lenne higy egy 7 literes levesbe mennyit kell tenni?
Mert van gyergyói ismerösöm és hozatok vele.

Alíz írta...

Ez ízlés dolga. 2-3-at tennék indulásból, és pótolnám, ha szükséges. Kérdés: mennyire szeretik savanyúan az ételt? Ha kedvelik a savanykás ízeket, akkor többet kell tenni,ha meg nem, akkor kevesebbet.

Unknown írta...

Szia Alíz! Engem is nagyon érdekelne hogy hogyan tudnám magyarországon beszerezni. Sajnos idő hiányában nem tudnám elkészíteni és nem is biztos hogy úgy is sikerülne. 😊 Ha valahogy megoldható kérlek írj privátban. Köszönöm szépen.

Alíz írta...

Szia! Sajnos, nem tudok privátban írni, mert azt sem tudom, hogy kinek kellene. A közvetlen hangnemből ítélve, gyanítom, hogy valahonnan ismerhetjük egymást, de mivel teljesen névtelen ez a hozzászólás, fogalmam sincs, melyik Magyarországon élő ismerősömnek kellene privát levelet írnom. Keress meg a Facebookon és ott majd válaszolok a kérdésedre privátban. :)

Zsuzsànna írta...

Kedves Alíz !
Nem tudom aktuális e még a hurut elérhetősége ?
Székelykeresztúrról érdeklődöm

Alíz írta...

Kedves Zsuzsánna! :) Hurutot továbbra is Gyergyószentmiklóson lehet vásárolni minden szombaton a piacon Mezei Anikónál a méhészek mellett. :)

Unknown írta...

Köszönöm a receptet