2013. augusztus 17., szombat

Málnadzsem

A gyűjtögetők mondják, idén gyenge a málnatermés, pedig jobbat elképzelni sem lehet a zamatos málnadzsemnél. Állítólag elverte a jég még akkor, amikor virágban volt, legalábbis Gyergyó környékén. Na, de hátha máshol nem volt ennyire mostoha az időjárás és van még málna. Ezért is tesszük közzé J. Ildikó egyszerű de nagyszerű receptjét.

Elkészítési idő: 1,5-2 óra. A málna az egyik legaromásabb erdei gyümölcs, ami vidékünkön bőséggel terem. Érdemes belőle minél többet átmenteni a téli időszakra, hiszen a málnából készült ízletes dzsem kiváló különféle süteményekbe, palacsintákba, fánkokba, de egyszerűen kenyérre kenve is finom.

3 kg málna, 3 kg cukor 

1. A málnát kiválogatjuk és szitára téve, vízsugárral gyorsan átmossuk.
2. Fazékba tesszük, és erős tűzön addig főzzük, míg levet enged. Ezután lassú tűzön rotyogtatjuk, míg a málna megpuhul.
3. Ekkor beletesszük a cukrot, és többször megkavargatva, addig főzzük, míg kellő sűrűségű lesz.
4. Üvegekbe töltjük, lefödetlenül hagyjuk, míg teljesen kihűl és a teteje megbőrödzik.
5. Ezután ledugaszoljuk és kamarába tesszük.

Jó tudni! 

• A lekvárok, gyümölcskocsonyák, dzsemek akkor főttek „kellően sűrűre”, ha hideg tányérra cseppentve egyben marad a lekvárcsepp és a teteje hamar megköt.
• A málnát, ha tiszta helyről szedtük, nem szükséges megmosni.
• Málnadzsemnek csak jó minőségű, ép málnaszemeket válasszunk.
• A dzsemeket, lekvárokat, gyümölcskocsonyákat nem szükséges dunsztolni.
• Nagyobb mennyiség eltevéséhez érdemes befőzőedényt vásárolni, olyant, aminek vastag az alja, hogy ne égjen le a dzsem vagy lekvár.
• Ha netán mégis megtörténne, hogy leragad a lekvár, szórjunk az edény aljára maréknyi bükkfahamut, öntsünk rá két-három ujjnyi vizet és forraljuk fel. Az odaégett ételmaradék eltávolítására még mindig a nagyanyáink módszere, a hamulúgos tisztítás a leghatékonyabb.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: