2013. augusztus 19., hétfő

Sült csirke ribizlimártással

Nem is olyan rég megdöbbenve hallottuk egy neves magyarországi séftől, hogy a székelyek nem ismerik a mártásokat, nem főznek mártásos ételeket. Aztán rájöttünk vélhetőleg azért gondolja így, mert a vendéglőink étlapján valóban nem szerepelnek mártásos ételek, pedig elkészítésük nem állna ki nagyból. Otthon azonban nagyszerű mártások készülnek, mikor éppen mi terem abból. Most ribizliből, ha még van a ribizlibokron, hanem befőttből is elkészíthető. Rita sült csirkéje ribizlimártással fölséges, ráadásul ribizli híján mostanság vörösáfonyával is elkészíthető.

Elkészítési idő: 40 perc. Az újburgonya semleges ízével nagyon jól harmonizál a ribizlimártás édes-savanykás aromája. Ehhez pompásan passzol bármilyen csirkesült. 

1 csirkemell, 0,5 kg újburgonya, egy bögre piros ribizli, bazsalikom, citromlé, só, bors, olaj, 1 kiskanál élelmiszerkeményítő. 

1. A csirkemellet megmossuk, felszeleteljük, sóval, borssal fűszerezzük, és kevés olajon mindkét oldalát megsütjük. 
2. Az újburgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és sós vízben megfőzzük. 
3. A ribizlit megtisztítjuk a szárától, megmossuk, és egy lábosban gyenge lángra tesszük. Amint a levét kiengedi, megszórjuk cukorral, hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomlevelet, citromlevet, lassú lángon kevergetjük 2-3 percig. A kiskanálnyi élelmiszerkeményítőt kevés vízzel elkavarjuk, és besűrítjük vele a ribizlimártást. 
4. A csirkesült mellé halmozzuk a főtt újburgonyát és a ribizlimártást, majd tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Ribizli helyett piros áfonyából is készíthetünk mártást, az eljárás ugyanaz, mindössze a ribizli helyett piros áfonyát használunk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: