2013. augusztus 16., péntek

Székely Konyha - augusztusi lapszemle

Eseménydús nyárról számol be Jánossy Alíz felelős szerkesztő a hamarosan megjelenő Székely Konyha legfrissebb, augusztusi lapszámában. A vezércikkből kiderül mozgalmas nyara volt a szerkesztőségnek, hiszen számos eseményen részt vettek, de koránt sincs vége az események sorának, hiszen augusztus 31-én Nemzeti Gulyásnap. Csíki Sándor gasztronómus és foodstylist immár negyedik alkalommal hirdette meg gasztronómiai anyanyelvünk, a magyar konyha ünnepét - részleteket a Food & Vine blogon olvashattok.
Az Aktuális rovatunkban Simonfi Ildikó kolléganőnk ajánl nagyszerű egytálételeket és főételt, többek közt ennek a kívánatos töltött parikának a receptjét is megtaláljátok benne a gombás palacsinta, padlizsános csirkeragu és töltött lecsó mellett.
Augusztusban Sepsiszentgyörgyön voltunk vendégségben Sztakics Éva alpolgármester-asszony konyhájában. Az elöljáró Orosz Anna kolléganőnknek elárulta, biza minden nap fakanalat ragad és főz, mert fontosnak tartja, hogy a gyermekei ismerjék az anyjuk főztjét.
Kolléganőnk szerint az alpolgármester-asszony készítette nyári zöldséges rakott hús fölséges volt.
Ilyen sokan szálltak versenybe idén a Csíkszeredai Pityókafesztiválon, mert bizony presztízskérdéssé vált a részvétel Székelyföld legrangosabb gasztronómiai rendezvényén - ennek részleteiről szintén a felelős szerkesztő tollából olvashattok rövid beszámolót.
Az idei nyertese a Pityókafesztiválnak a csíkcsomortáni Fapipások csapata lett, ők vehették át tőlünk a fesztivál nagydíját, a vándorserleget. Az általuk készített pityókástokány bakamódra étel receptjét is közzétettük lapunkban, mint ahogy a Bocskor Pékség pityókás kenyérlángosának és a Csíki Székely Múzeum Mikómi csapatának a Nagy Imre ebédje, avagy pityókatokány füstölt kolbásszal nevű étel receptjét is.
De megismerhetitek az általunk versenybe nevezett pityókaladik parázstengeren fantázianevű étel receptjét is, amivel a harmadik díjat érdemeltük ki sült étel kategóriában. Illetve közzétettük a hagyományos gulyásleves erdélyi módra ételünk receptjét is, amit a főtt ételek kategóriájába neveztünk, de ezúttal nem nyertünk vele, mert mindig nyerni sem lehet.
A Födögető rovatban a gyergyóalfalvi Koncsag Veronika nyugdíjas pékmester készített házikenyeret skót diákoknak a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés gyergyószentmiklósi székhelyén a kemencerakó-tanoncok által készített új kemencében.
 Ilyen gyönyörű kenyerek készültek és Veronika néni elárulta a jó házikenyér készítésének minden csínja-bínját.
Nagyon régi recept alapján készült a fenti képen látható kaszáslé, hozzá szilvás gombócot ajánl Ötvös Boglárka.
Közzétettük a Süteménymustránk legfiatalabbjainak remekeit is, a fenti fotón a 12 éves csíkszeredai Pap Éva rózsafánkját láthatjátok.
Ezek pedig a 14 éves gyergyószentmiklósi Bege Krisztina virágos kosárkái. Mindkét receptet a Desszert rovatunkban találjátok.
Megkezdődött a befőzések időszaka, az erről szóló rovatunkban Jancsó Katalin kovászos uborkájának és tormalevelének a receptjét olvashatjátok.
A Vegetáriánus rovatunkban Simonfi Ildikó ajánl finomságokat, a fenti cukkinis sajtkrém mellett ajánlja még a küküllőmenti zöldbablevest és a sörtésztában bundázott keserűgombát is.


Nincsenek megjegyzések: