2013. július 15., hétfő

Székely Konyha - júliusi lapszám - Háromszéken is!

Már Háromszéken is olvashatják a Székely Konyha legfrissebb lapszámát a Hargita Népe és a Székely Hírmondó közötti megállapodásnak köszönhetően. Vagyis mind a Hargita Népe, mind a Székely Hírmondó megrendelői ingyenesen juthatnak hozzá a 16 oldalas gasztronómiai melléklethez, aki viszont nem előfizetője a lapnak az, az aznapi friss lapszámmal egyszerre vásárolhatja meg az újságárusoknál. A lap tartalmában nem változott - a Hargita megyeiek által már kedvelt rovatok megmaradtak - újdonság viszont, hogy Háromszéken begyűjtött ételreceptek is megjelennek, illetve a kis gasztrocsapatunk új kolléganőkkel bővült. Egyébként ennek részleteiről értekezik vezércikkében Jánossy Alíz felelős szerkesztő is Háromszékre rétesért cím alatt. A címlapon oroszfalui menyecskék tüsténkednek, meggyes rétest sütöttek kemencében, mindezt a Födögető rovatunkban olvashatják.
Ízletes gombás étel receptjét hozta Kézdivásárhelyről Ötvös Boglárka újságíró, a lecsós piruló galóca puliszkával nagyon finom, figyelni kell azonban a gomba pontos beazonosítására - mindezt a 2. oldalon olvashatják.
Van-e hús a levesben? - teszi fel a kérdést Orosz Anna, a Székely Hírmondó munkatársa, a választ megtudhatják az Aktuális rovatunkban, ugyanis a képen látható borjúszelet zöldségágyon pompás főétel mellett még három receptet - köztük levest is - kínál az olvasónak.
Küküllőmenti finomságot kínál Simonfi Ildikó a Nagyanyáink konyhája című rovatunkban, a képen látható tökfőzelékhez a fasírt tojásból készült. A főzelék mellé szolgált paradicsomleves különlegessége a levesbetét, a grízkocka, ami elkészítésének fortélyait szintén megosztjuk az olvasókkal.
A képen látható citromfűszörpöt Molnár Réka készítette, de ugyanakkor mentából is készült szörp - a konyhatitkokat és fortélyokat a Befőzés rovatunkban olvashatják.
Fürjből készített pompás fogásokat Simonfi Ildikó a Júliusi ajánlatunk rovatba, a képen látható füstölt fürjtojássaláta mellett még két másik recepetet is olvashatnak, illetve megtudhatják, miért jó fürjtojást fogyasztani.
A képen látható mézeskalács a még májusban szervezett Süteménymustrára készült és harmadik díjat nyert vele a csíkszeredai Cseh Enikő. A finomság receptjét a Desszert rovatunkban osztottuk meg olvasóinkkal, mint ahogy a gyergyószentmiklósi Benedek Anna gyergyói "csipszének"-, a székelyudvarhelyi Száva Enikő meggyes kavartjának- és a közönségdíjas Lupány Márta mézes-diós-meggyes süteményének a receptjeit is.
A képen látható meggyes rétes kemencében sült, elkészítésének titkait, mint ahogy rétesnyújtás négykezes "zsonglőr-mutatványát" Jancsó Katalin újságíró osztja meg olvasóinkkal a Födögető rovatunkban.
A Kézdivásárhelyhez csatolt Oroszfaluban, a város közelsége ellenére, számos hagyományt őriznek, így többek közt élő hagyomány a kaláka, az ügyeskezű szomszédasszonyok még a rétest is kalákában készítik. 
Burján Rita bruschettákat készített a Gyors és könnyű rovatunkba, a képen látható klasszikus paradicsomos bruschetta mellett még két másikat is ajánl.
A finom húsmentes töltött paradicsomot Köllő Réka ajánlja a vegetáriánus olvasóinknak két másik pompás fogás kíséretében, azzal a kikötéssel, hogy mások is elkészíthetik, megkóstolhatják. 

Röviden, ennyi a kínálata a hamarosan megjelenő Székely Konyhának.
Vegyék vagy rendeljék meg a Hargita Népét és a Székely Hírmondót, majd olvassák a gasztromellékletként megjelenő Székely Konyhát és legfőképp főzzék-süssék az általunk kínált ételeket!

Jó lapozgatást, majd jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések: