2013. július 23., kedd

Málnás panna cotta

Ha van málna, de nincs idő például sütni, mégis valami finom desszertre vágyunk, késztsünk panna cottát. A panna cotta lényegében egy nagyszerű olasz puding, ami hamar elkészíthető, jól behűtve igazi nyári esti csemege lehet. A képen látható panna cottát K. Réka készítette, érdemes kipróbálni.

  
Elkészítési idő: 30 perc. Gyorsan készülő, ízletes nyári desszert.

2 dl tejszín, 2 dl tej, 5 dkg cukor, 10 dkg fehércsokoládé, 1 tasak vaníliás cukor, 30 dkg málna, 10 g étkezési zselatin; illetve a tálaláshoz: málnaszörp és málna. 

1. A tejszínt és egy deci tejet beleöntünk egy fazékba, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. A fehércsokoládét darabokra törjük, és belekeverjük a vaníliás tejbe, majd állandó kevergetés mellett addig melegítjük, amíg a csokoládé és a cukor elolvad. Levesszük a tűzről.
2. A maradék egy deci tejben feloldjuk a zselatint, és a langyos keverékhez adjuk. Néhány percre visszatesszük a keveréket a tűzre, és addig melegítjük, amíg szinte forr, majd levesszük.
3. A málnát villával összetörjük és a tejszínes keverékhez adjuk, összekeverjük, majd szilikon muffinformákba öntjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
4. Másnap az elkészült panna cottákat kis tányérokra borítjuk, málnaszörppel meglocsoljuk, málnával díszítjük, majd tálaljuk.

Jó tudni!
• A zselatint nem szabad felforralni, mert elvész a kötőereje, és nem dermed meg a panna cotta.
• A panna cotta Észak-Olaszországból, Piemontéből származó édes, fényes felületű puding, amit tojás nélkül készítenek, jó minőségű, magas zsírtartalmú tejből és tejszínből. Ha jól kihűtjük, a nyári esték sztárja lehet fagylalt helyett.
• Vegetáriánus vendégeknek zselatin helyett a vörösmoszatból nyert agar-agarral készítsük a panna cottát.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: