2013. július 31., szerda

Sárgadinnyefagylalt kosárkában

Nagy melegekben nincs jobb egy jó fagyinál, s ha gyümölcsös, még jobb! Használjuk ki a nyár adta lehetőségeket és készítsünk minél több gyümölcsös fagyit. K. Réka pompás sárgadinnyefagyija csupán egy ötlet gyümölcsös fagyi készítésére, ami kosárkával vagy nélküle egyaránt finom.

Elkészítési idő: 1 óra. Noha a kosárkák elkészítése némi kézügyességet igényel, megéri a fáradságot, hiszen díszes desszertet tehetünk vendégeink elé. A megadott mennyiségből nyolc adag lesz. 

Kosárkák: 10 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, 2 evőkanál tejszín.
Fagylalt: 2 dl tejszín, 25 dkg sárgadinnye, 4 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom leve, 1 citrom reszelt héja.

1. A sárgadinnyét kockára vágjuk, villával pépesítjük, majd belekavarjuk a cukrot és a vaníliás cukrot.
2. Felverjük a tejszínt, hozzáadjuk a sárgadinnyét és a citrom levét, a masszát dobozokba öntjük, és egy éjszakára mélyhűtőbe tesszük.
3. Másnap elkészítjük a kosárkákat: a hozzávalókat egy tálba tesszük és összekeverjük.
4. A sütőt előmelegítjük. A tésztából sütőpapírra egy-egy halmot teszünk, kb. 20-21 cm átmérőjű körré lapítjuk szét, majd 3-4 perc alatt aranysárgára sütjük.
5. Néhány 6-7 cm átmérőjű poharat lefelé fordítva az asztalra teszünk. Amint kivettük a sütőből a tésztát, forrón a poharak felfelé fordított aljára tesszük és a széleit megnyomkodjuk, hogy kialakítsuk a kosárkákat. Amíg kihűl a tészta, a kosárkákat a poharakon hagyjuk.
6. Hasonlóan nyolc fület sütünk a kosárkáknak. A forró sütőből kivett füleket meghajlítva egy-egy pohárra tesszük és hagyjuk kihűlni.
7. A kosarakat összeállítjuk, vagyis a füleket kevés tojásfehérjével a kosárkákhoz ragasztjuk, majd 1-2 gombóc fagyit teszünk bele. Reszelt citromhéjjal díszítve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: