2013. július 11., csütörtök

Zsiványpecsenye

Közeleg a hét vége és ismét tervezhetjük a grillezést. Ezúttal egy hagyományos receptet ajánlunk, a zsiványpecsenyét. Ennek elkészítése, nem nagy kunszt, tudja mindenki, aki már készített, de akadhatnak fiatal háziasszonyok, akiknek jól jön ez a recept. Újdonságként hathat az is, hogy Alíz a zsiványpecsenyéje mellé köretnek ezúttal parázsban sült pityókát ajánl paradicsomsalátával. Már nem egyébért, de ha ott az ízzó parázs, amíg sül a zsiványpecsenye, megsül néhány alufóliába csomagolt pityóka is.

Elkészítési idő: 30 perc. Az igazi zsiványpecsenye sovány sertéscombból készül, aminek zamatosságát a füstölt szalonna és a zöldség adja.

50 dkg sertéscomb, só, bors, fokhagymapor, Macalik-fűszerkeverék, 2-3 kanál olaj; illetve 1 húsos zöldpaprika, 1-2 piros kápiapaprika, 2 nagy fej vöröshagyma, 10-15 dkg füstölt szalonna. 

1. A sertéscombot félujjnyi vastag 3 x 3 centis szeletekre vágjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fokhagymaporral és Macalik-fűszerkeverékkel, lelocsoljuk olajjal és összekeverjük. Legalább 24 órát hűtőben érleljük.
2. A zöldségféléket megpucoljuk, és a szalonnával együtt a húshoz hasonló méretű szeletekre vágjuk.
3. A húst és a szalonnát a zöldségekkel felváltva faragott fűzfanyársra vagy fémnyársra tűzzük úgy, hogy a két végén hús legyen.
4. Ízzó faszén fölött ropogósra sütjük, parázsban sült burgonyával és paradicsomsalátával tálaljuk.

Jó tudni!
• Az igazi zsiványpecsenye mindig fűzfanyárson, ízzó faszénen forgatva készül. Sütéskor legyen kézügyben egy szelet házikenyér is, hogy az olvadó zsírt erre csepegtessük.
• Zsiványpecsenyét készíthetünk a kereskedelemben kapható sasliknyársra tűzve is, ebben az esetben kisebb darabokra vágjuk a hozzávalókat. Az előkészített nyársakat pedig grillrácson vagy egyszerűen tepsibe téve sütőben sütjük meg.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: