2014. június 15., vasárnap

Borjúpörkölt gombával

Igazi, finom vasárnapi főétellel hozakodott elő Rita. A borjúpörkölt bármilyen változatban ízletes, de gombával dúsítva még finomabb! Eléggé korán van még, és ha fagyasztóban van egy darabocska borjúhúsunk, érdemes kipróbálni.

Elkészítési idő: 1,5-2 óra. Különleges ízvilágú főétel, melynek érdekessége, hogy gombával dúsított. 

50 dkg borjúcomb, 30 dkg erdei gomba vagy termesztett csiperke, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 2 hagyma, 4 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, olaj. 

1. A növendékcombot megmossuk, kockára vágjuk, forró olajon fehéredésig dinszteljük, majd kiszedjük egy tányérra. 
2. A hagymát apróra kockázzuk és abban az olajban, amelyikben a húst megpirítottuk, üvegesre pároljuk. Ezután visszatesszük a húst, ízlés szerint fűszerezzük és fedő alatt, kevés vizet öntve alá puhára pároljuk. 
3. Eközben megpucoljuk a zöldségeket és a gombát, majd amikor a hús félpuhára főtt, hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és petrezselymet, illetve a felszeletelt gombát. Végül zúzott fokhagymával ízesítjük, és lassú tűzön készre főzzük az ételt. 
4. Köretnek puliszkát adunk mellé és tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat!

2014. június 12., csütörtök

Dancurapálinka – Házi Unicum

Erdő, mező mindenféle jótékony füve, kertek zamatos gyümölcse benne van J. Ildikó kiváló italában, aminek elkészítését épp mostanság ajánlatos elkezdeni. A házi Unicumként is emlegetett dancurapálinka receptje vélhetőleg úgy keletkezhetett, hogy valamelyik világot járt székely mesterember és felesége, addig rakta a környezetükben található gyógyfüveket és gyümölcsöket a tiszta alkoholba, vagy erős pálinkába, amíg külföldön kóstolt, világhírű Unicumhoz hasonló ízhatást értek el. Mivel az italt nem ama hét pecséttel őrzött, titkos recept alapján készítették, s mivel a kesernyés ízét a közeli hegyekben pompázó, gyógyhatásáról híres dancurával érték el, dancurapálinkának nevezték. Aztán jöttek az anyaországi vendégek, akik nem igazáz értették, mi is az a dancura, az ital izében azonban érezték a vitathatatlan hasonlóságot Zwackék világhírű Unicumával, így hát házi Unicumként kezdték emlegetni a nedűt. 
Elöljáróban még annyit elmondanék, hogy csak az fogjon hozzá az elkészítéséhez, aki alaposan ismeri a receptben felsorolt gyógyhatású növényeket! Nem vállalunk felelősséget a növények nem ismeretéből származó kellemetlenségekért!

Elkészítési idő: 30 perc. A híres Unicumra emlékeztető ízű pálinkát „gyógyszerként” is fogyaszthatjuk. A benne található sárga tárnics gyökere étvágygerjesztő hatású, de kiváló különféle gyomorbántalmakra is. 

1 l szesz (87 fokos tiszta alkohol), 0,5 kg cukor, 8 db zölddió, 1 mokkáskanál fahéj, 6 db szegfűszeg, 6 db feketeribizli-levél, 6 db málnalevél, 6 db meggyfalevél, 6 db csalánlevél, 6 db árvacsalánlevél, 6 db útilapulevél, 6 db borsmentalevél, 6 db vadcsomborlevél, 6 db cickafarkvirág, 6 db meggy szárastól, 6 db kamillavirág, 2 dkg dancuragyökér, azaz a sárga tárnics (Gentiana lutea) gyökere. 

1. A dancuragyökeret megmossuk, és a zölddióval együtt felszeleteljük, a meggyet megmossuk. A frissen szedett gyógynövényleveleket és -virágokat szűrőkanálba téve folyó víz alatt átmossuk. 
2. A cukrot beletesszük egy háromliteres befőttesüvegbe, és kb. egyliternyi vízben feloldjuk. Hozzáadjuk a szeszt, a gyógynövényeket, a gyümölcsöket, fűszereket és annyi vizet, hogy az üveg megteljen. Összekavarjuk és lezárjuk az üveget. 
3. Az így előkészített pálinkát 3-5 hónapon át érleljük, majd leszűrjük és üvegekbe töltjük. 

Jó tudni! 
• A gyógynövényeket por- és vegyszermentes helyről szedjük, mert az alkohol jól oldja a káros anyagokat is! 
• A felsorolt gyógynövények nem mindig lelhetők azonos időszakban, ezért a pálinkánkat úgy is készíthetjük, hogy a hozzávalókat különböző időszakokban rendre tesszük az üvegbe.

Egészségükre!

2014. június 11., szerda

Sült lilapereszke pityókapalacsintával (tócsnival)

Rengeteg a gomba idén! Megjelent már a lilapereszke is, s ha sikerül hozzájutnunk, akkor érdemes elkészíteni Rita sült lilapereszkéjét, amihez tócsni, azaz pityókapalacsinta dukál.

Elkészítési idő: 1 óra. A pikáns, fűszeres ízű lilapereszke főleg savanyúságnak és tokányban nagyon finom, de ha többet sikerül szedni belőle, érdemes csak egyszerűen túróval megsütni és úgy fogyasztani. 

Sült lilapereszke: személyenként 4 lilapereszke, túró, só, bors, olaj; 
Tócsni: 8 db. burgonya, 2 tojás, só, bors, ételízesítő, liszt, amennyit felvesz. 

1. A gombákat lehetőleg szárazon megtisztítjuk, ha szükséges, nedves szivaccsal letörölgetjük. 
2. Forró olajban előbb a gombakalap lemezes felét sütjük meg, majd átfordítjuk, túrót teszünk a közepébe és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 
3. A tócsnihoz, a burgonyát lereszeljük, hozzáadjuk a tojást, fűszerezzük és annyi lisztet kavarunk hozzá, hogy galuska keménységű masszát nyerjünk. Olajba mártott kanállal szaggatva halmokat rakunk a forró olajba, majd megformázzuk a tócsnikat és mindkét oldalát piros, ropogósra sütjük. 
4. Friss zöldségsalátával, melegen tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A lilapereszkével, de általában a gombákkal nem tanácsos alkoholt fogyasztani.

Jó étvágyat!

Székely Konyha - Júniusi lapszemle

Kapható már a Székely Konyha legfrissebb, júniusi lapszáma és amint a címlap is tükrözi szín- és ízpompás ételeket kínálunk ebben a számban. Ám, mielőtt ennek részletezésébe belevágnánk, néhány szót ejtenénk arról is, hogy egy éves lett a blogunk. Igen, egészen pontosan június 20-án írtuk az első bejegyzést a blogra, ami az éppen egy évvel ezelőtti júniusi lapszám lapszemléje volt. Azóta rendszeresen, mondhatni szinte naponta közzéteszünk a blogon is egy-egy ételreceptet azon olvasóink örömére, akik nem juthatnak hozzá lapunk nyomtatott változatához. Lényegében a blog létrehozását is olvasóink szorgalmazták, hiszen akkoriban sokan jelezték, távol élnek szülőföldjüktől, nem tudják megvásárolni a lapot, viszont valamilyen formában mégis szeretnének hozzájutni a receptjeinkhez. Így született a döntés, hogy a régebb megjelent receptjeinket közzétesszük a blogon, hiszen az ételrecepteknek soha nem jár le a garanciája, egy jó ételötlet bármikor jól jön, függetlenül attól, mikor jelent meg nyomtatásban. Ezzel párhuzamosan a facebookon is indítottunk egy oldalt, nem véletlen, hogy olvasóink többsége ezen közösségi oldalon jut el a receptjeinkhez. Néhány beszédes statisztikai adatot is megosztanánk Olvasóinkkal: a Székely Konyha blogot az elmúlt egy év alatt közel százezren keresték fel, naponta átlagosan kétszázan kerestek rá valamelyik receptünkre és olvasóink többsége Romániában él. Ez nem véletlen, mivel a lapunk nyomtatott változata két többségben magyarok lakta megyében - Hargita és Kovászna megyékben - jelenik meg, így érhető, hogy a blogot is többségben Székelyföldről, illetve Erdélyből olvassák. Ezek mellett természetesen a legtöbben Magyarországról látogatják blogunkat, de szép számban vannak olvasóink az Amerikai Egyesült Államokból, Oroszországból, Németországból, Svédországból, Norvégiából, Kanadából, Izraelből, de még a távoli Ausztráliából is. A legnépszerűbb receptünk, amire a legtöbben kerestek rá, J. Ildikó Milka-szelete, több mint 1500-an nézték meg az elmúlt egy évben. Szintén ezer fölötti a nézettsége Alíz vegyes zakuszkájának és erdélyi csorbájának, valamivel kevesebben mint ezren érdeklődnek az S. Ildikó kavart ordás süteménye, illetve a gyergyószentmiklósi Magyari Éva néni hurutja iránt. Ez idő alatt szorosabb kötelék alakult ki olvasóinkkal, főleg a facebook-oldalunkon élénk nagyon a tevékenység és örömmel nyugtázzuk, hogy egyre több olvasónk lep meg nagyszerű receptjeivel.

Épp ezért mindjárt figyelmükbe is ajánljuk játékos versenyfelhívásunkat, amire ráerősít a felelős szerkesztő is az legfrissebb lapszám vezércikkében.
Beszámolunk a májusban Székelyudvarhelyen nagy sikerrel tartott II. Tavaszváró Bárány és Pálinkafesztiválról is. Igen, jól látják a képen a mindenki által szeretett Laci bácsi van, aki fesztivál főzőversenyének a zsűrielnöke volt. 
Az Aktuális rovatunkban praktikus ételrecepteket ajánlunk, a képen látható, M. Réka által készített sertéscsíkok mexikói módra ínyencség mellett, meg tudhatják, hogyan készíti a nyári rakott krumplit, de azt is, hogyan készül Rita konyhájában a hagymás szelet reteklevélmártással, illetve hogyan készíti S. Ildikó a húsgombócos karalábélevest.
A székelyudvarhelyi Szász Elemér annyi finom és hasznos receptet küldött nekünk az utóbbi időszakban, hogy egy egész oldalt állítottunk össze pompás leveseiből. A képen látható eperke-leves rebarbarával mellett, egy régi, de igencsak finom, egyszerű leves receptjére is felhívja figyelmünket, méghozzá a kaporlevesre, amit buggyantott tojással készít olvasónk.
Olvasóink ötletességét tükrözi a képen látható kapros-ordás "kenőke" is, amit versenykiírásunkra küldött a csíkszentmártoni Csedő Ildikó. Ő nyerte meg a csíkszeredai Fenyő-étterem által felajánlott kétszemélyes vacsorát - érdemes tehát pályázni, a versenykiírás részleteit visszafele görgetve megtalálják.
Júniusi ajánlatunk rovatunkban szegfűgombával készülő ételeket kínálunk, a képen látható, Alíz által készített sertéstarja szegfűgombamártással mellett megtudhatjuk, hogyan készíti a szegfűgombalevest, a szegfűgomba-paprikást és majonézes szegfűgombát is, de azt is, hogyan készíti S. Ildikó a szegfűgombás-zöldfűszeres omlettet.
Tofán Zsoltnál - aki már nem hobbiszakács, hanem "egy centivel több" - járt vendégségben Orosz Anna kolléganőnk, mivel a kézdivásárhelyi származású fiatalembernek sikerült bejutnia a Pro Tv MasterChef műsorába. Nem meglepő ez, hiszen a fiatalember keze alól pompás ételek kerülnek ki.
 Nekünk is háromfogásos menüsort készített. A képen látható aszalt szilvával töltött csirkemell mellett, elkészítette azt a gombás, sült paprikás csorbáját is, amivel bejutott a már említett népszerű gasztroműsorba. Mindezek megkoronázására készített egy pompás desszertet is, a csokis lávasüteményt.
Bizonyára láthatták már a címlapon, hogy ez a lapszámunk tele van szegfűgombás és epres receptekkel. A szegfűgombás receptjeinket már ismertettük Olvasóinkkal, az epresek most következnek. Vagyis a Gyors és könnyű rovatunkban K. Réka kínál pompás salátákat, a képen is látható telemeás epersaláta mellett készített még mangósat és paradicsomosat is.
A képen látható epres pohárkrémet szintén K. Réka készítette, mellette szíves figyelmükbe ajánljuk S. Ildikó epres grízkochját is - mindkettőt a Desszert rovatunkban találják meg.
A vegetáriánusoknak Rita ajánl könnyű, nyári ételeket, a képen látható mézes-vegyes saláta melett spenótos karfiolt és rakott paradicsomot is.

Ennyi fért a júniusi lapszámunkba, aki teheti vegye meg a Hargita Népe és a Székely Hírmondó mellékleteként megjelenő mellékletünket. Aki pedig blogunkat követi, ígérjük, hogy előbb-utóbb sorra kerülnek a most kínált ínyencségek is, de addig is folyamatosan frissítjük a blogot újabb receptekkel.

2014. június 4., szerda

Rebarbarakrémleves eperrel

Noha az időjárás nem éppen nyárias, hogy az üdítő, hideg krémleveseknek kedvezne, ma mégis K. Réka ízletes krémlevesét ajánljuk. Már nem egyébért, de még van eper és van rebarbara is, kár lenne, ha csupán azon múlna ennek a levesnek az elkészítése, hogy kifutottunk a szezonból és nincs már friss hozzávaló. Meg egyébként is, ez a leves forrón is finom.

Elkészítési idő: 10 perc. Kellemesen savanykás ízvilágú leves, ami melegen vagy hidegen egyaránt fogyasztható. 

15 db kb. arasznyi hosszú rebarbaraszár, 16 evőkanál cukor, szegfűszeg, fahéj, 1 citrom leve; illetve 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál liszt és eper a tálaláshoz. 

1. A rebarbaraszárakat megmossuk, meghámozzuk, 1-2 cm hosszú darabkákra vágjuk és citromlével megöntözzük. 
2. A rebarbarát a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel bő vízben főni tesszük, majd kb. 5 percet főzzük. 
3. Közben a tejfölből és a lisztből elkészítjük a habarást, és behabarjuk vele a levest. 
4. Megmossuk az epret, szeletekre vágjuk, és tálaláskor a levesbe tesszük. 

Jó tudni! 
• Eper helyett bármilyen éppen termő gyümölccsel gazdagíthatjuk a rebarbaralevest.

Jó étvágyat!

2014. június 3., kedd

Cukkinis húsgombócleves

Könnyű, mégis tartalmas nyári levest készített K. Réka, mert már lehet cukkinit is vásárolni a piacon. De ha netán nem kapnánk cukkinit, akkor tökből is elkészíthetjük, mert ugyanolyan finom. A leves egyik nagy előnye, hogy a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

Elkészítési idő: 1 óra. Könnyű, de tartalmas nyári leves, amit akár ünnepi alkalomra is felszolgálhatunk. 

Leves: 2 közepes cukkini, 5 dl paradicsomlé, 1 csokor kaporzöld, só, bors. 
Gombóc: 40 dkg darált hús, 2 evőkanál rizs, 1 tojás, só, bors, kaporzöld. 

1. Elkészítjük a húsgombócokat: Egy tálban összekeverjük a darált húst a rizzsel és a tojással, fűszerezzük sóval, borssal, finomra vágott kaporral, összedolgozzuk és gombócokat formálunk belőle.
2. Egy lábosban enyhén sós vizet forralunk, és lassú tűzön kifőzzük benne a gombócokat. 
3. Közben megpucoljuk a cukkinit és kockára vágjuk. 
4. Amikor a húsgombócok megpuhultak, beletesszük a cukkinit és a paradicsomlevet. Kaporral, borssal, és ha szükséges, sóval ízesítjük, felforraljuk, majd tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat!

2014. június 2., hétfő

Csirkés zöldborsó

Van már zsenge zöldborsó is a piacokon, ilyenkor érdemes elkészíteni Alíz csirkés zöldborsóját, ami ebben az időszakban pompás főétel lehet. Ráadásul olyan étel, amit a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatnak. 

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Tartalmas egytálétel, de akár másodiknak is felszolgálhatjuk. 

30-40 dkg csirkeaprólék és belsőség, 2 csésze frissen fejtett zsengeborsó, 1 nagy fej hagyma, 1 evőkanál kacsazsír, 2-3 paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, pirospaprika. 

1. A csirkeaprólékot és a belsőséget megmossuk, majd kisebb darabokra vágjuk. 
2. A hagymát megpucoljuk, kockára vágjuk és a kacsazsíron üvegesre dinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a csirkeaprólékot és a belsőséget, borsozzuk, majd fedő alatt, többször is megkavarva zsírjára pirítjuk. 
3. Hozzáadjuk a frissen fejtett zsengeborsót, sózzuk, összekavarjuk és lassú tűznél, fedő alatt, időnként kevés vizet öntve alá addig pároljuk, amíg a zöldborsó megpuhul. 
4. A paradicsomokat meghámozzuk, apró kockára vágjuk, a csirkés zöldborsóhoz adjuk, majd készre főzzük az ételt. Végül megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. 

Jó tudni! 
• A finom egytálétel bármilyen szárnyashúsból, nyúlhúsból vagy borjúhúsból elkészíthető. 
• Amikor nincs friss zsengeborsó, akkor készíthetjük fagyaszott zöldborsóból is. 
• Aki szereti a kaprot, petrezselyemzöld helyett kaporzölddel is fűszerezheti.

Jó étvágyat!