Ilyenkor augusztusban nincs jobb étel egy finom töltött paprikánál, mert soha nem lehet olyan finomra elkészíteni, mint éppen most, amikor érik a paradicsom és a paprika. Használjuk hát ki a lehetőséget, amíg frissen facsart paradicsomlével, frissen szedett paprikából készíthetjük a töltött paprikát - ehhez ajánl receptet S. Ildikó.
Elkészítési idő: 1 óra. Ízletes, hagyományos egytálétel, amihez desszertként tálalhatunk valamilyen süteményt.
Leves: 5 db közepes méretű zöldpaprika, 1 fej hagyma, 0,5 l paradicsomlé, 1 szál sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 vékony szelet zeller, 1 evőkanál cukor, só ízlés szerint.
Töltelék: 0,5 kg darált hús (sertéscomb), 5 dkg rizs, 1 tojás, só, bors ízlés szerint.
Rántás: 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj.
1. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és kettéhasítjuk.
2. A rizst megmossuk és összedolgozzuk a darált hússal, a tojással és a fűszerekkel.
3. A paprikákat megtöltjük, fazékba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.
4. Beletesszük a kettéhasított zöldségeket, a hagymát. Megsózzuk és kb. 35-40 percet főzzük.
5. Ha a paprika már puha, a hagymát és a zöldségeket kivesszük, felöntjük a paradicsomlével, hozzáadjuk a cukrot és összefőzzük (kb. 5 perc).
6. Világos rántással besűrítjük.
Jó tudni!
• Ha a töltelék több, mint amennyi paprikánk van, gombócokat készíthetünk belőle.
• Aromásabb lesz a töltelék, ha apróra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá.
• A paradicsomos levet sűríthetjük jobban vagy kevésbé, attól függően, hogy levesben vagy szószban szeretnénk tálalni a töltött paprikát.
Jó étvágyat!
12 megjegyzés:
nem ertem ,miert kell a toltott paprikaba tojas, hisz z kemnyit , soha nem hasznalok megis finom.
Szerintem csak azért mert jár bele .
a töltelékbe amiben rizs van én nem teszek tojást ,a risz összetartja a gombócot :)
Ha a paprika nem elég és gombocókat készítek akkor feltétlen teszek tojást , hogy összetartsa .
Rántás tejjel vagy vízzel készititek el?
Paradicsomlével, ha van, ha nincs, akkor simán vízzel, de tejjel semmiképp ebben az esetben. :)
Ez a vilag legegyszerübb étele én azért szeretem csinalni. Anyukám besztercei szokasa szerint csak paradicsom mártással készítette Kovászna megyében csak levesként készítik a székelyek.
Töltelék?
El kell olvasni a hozzávalókat figyelmesen, ott van, még ki is emeltük címszóban, Töltelék.
"Árdéjos" Zágonban így mondják
Az eresztékbe kell tej vagy víz. A rántásba nem, ebben az esetben a lisztet olajon megpiritjuk.
Akinek a gyomra nem birja a rantast az nyugodtan hasznalja a nemondkianevetknorr etelsuritot.
Az etelsuritonek az az elonye, hogy nem tartalmaz olajben pergelt lisztet(fekelyesek erre erzekenyek lehetnek).
Laci
Megjegyzés küldése