2014. augusztus 15., péntek

Kovászos uborka

Egyik legfinomabb nyári savanyúságunk a kovászos uborka. Előnye, hogy gyorsan elkészíthető, gyakorlatilag néhány nap alatt kész az ízletes zamatos savanyúság, amit főleg húsételek mellé szolgálhatunk fel. Receptjét Jancsó Katalin osztotta meg olvasóinkkal.

Elkészítési idő: kb. 40 perc. Kiváló kísérője télen-nyáron a különféle húsételeknek. A megadott mennyiség 3 literes befőttesüvegbe elegendő. 

2 kg közepes méretű uborka, 1-2 kisebb cukkini, tormalevél, 1 l vízhez 3 dkg jódozatlan só; fűszerek tetszés szerint: torma, kapor, fokhagyma, hagyma, csípős paprika, meggy-, szőlő- és babérlevél, szemesbors, borsikafű (csombor), köménymag, borókabogyó; illetve egy szelet rozskenyér vagy pirított kenyér vagy egy szelet burgonya. 

1. Az uborkát, cukkinit és a fűszernövényeket tisztára mossuk, illetve amelyiket szükséges, megpucoljuk. 
2. Az uborkák végeit levágjuk, és kereszt alakban egymásra merőlegesen mindkét végén kb. az uborka feléig bevágjuk. A cukkinit hasábokra vágjuk. 
3. Egy tisztára mosott befőttesüveg alját kibéleljük tormalevéllel és kaporral, majd szorosan belerakjuk az uborkákat és a cukkinit. Az uborkák közé tetszés szerint tehetünk egyéb fűszereket is a felsoroltak közül. 
4. Az üveget feltöltjük vízzel, majd egy mérőcsészébe visszamérjük a levet és elkészítjük a sóoldatot, egy liter vízhez 3 dkg jódozatlan sót számítva. 
5. A langyos sóoldattal feltöltjük az uborkát, tetejére rozskenyeret vagy pirított kenyeret vagy burgonyaszeletet teszünk. Egy tányérral lefödjük, és napsütéses helyen egy-két napig, majd hűvös helyen további egy-két napot érleljük. 
6. Ha már kellemesen savanykás az uborkánk, hűtőbe tesszük üvegestől, és ott tároljuk. 

Jó tudni! 
• Az erjedés során az uborkalé kifuthat, ezért az üveget állítsuk egy tálacskába. 
• Az érési folyamat során az uborka leve megzavarosodik a tejsavas erjedéstől – ez természetes folyamat, nem jelenti azt, hogy megromlott. 
• Télire ugyanezzel a módszerrel tesszük el a kovászos uborkát, de ebben az esetben nem kell levágni az uborka végeit és nem kell bemetszeni, illetve hagyjuk ki belőle a kenyeret vagy burgonyát. Hideg sóoldattal töltsük fel, és azonnal zárjuk le az üveget.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: