2014. augusztus 10., vasárnap

Székely Konyha - Augusztusi lapszemle

Hamarosan kijön a nyomdából a Székely Konyha augusztusi lapszáma számos idénynek megfelelő, kipróbált recepttel, olvasmányos anyaggal. Amint a címlap is sugallja, új tagokat avatott a Magyar  Népi Ízőrző Lovagrend, a borszéki Bükkhavason élő Szőts Béla mellett lovaggá avatták a lap felelős szerkesztőjét, Jánossy Alízt is.  Az eseményről terjedelmes beszámolót olvashatnak a lap Esemény rovatában.
Folytatódik az év elején kezdődött játékunk a Födögető rovatban, a szeptemberi téma a befőzés, tartósítás. Mindenféle kipróbált receptet elfogadunk kezdve a befőttektől, lekvároktól egészen a savanyúságokig, ételízesítőkig - mindennek részleteiről olvashatnak a fenti képen, illetve a lap 2. oldalán. Kedvhozónak közzétettünk egy egyszerű uborkasaláta-receptet is.
A fotón látható pompás főételt Simonfi Ildikó készítette, mint ahogy az újszerűen készített tárkonyos újkrumplilevest is. Mindkét étel receptjét az Aktuális rovatunkban olvashatják Jánossy Alíz növendékcsorbájával és Molnár Réka nyársra tűzött hústekercseivel együtt.  
Látványfőzés és lovagok a címe Pál Bíborka írásának, amelyben beszámol a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend tagságának bővítéséről, illetve a borszéki Ízes Napok rendezvénysorozat fontosabb mozzanatairól - az írás az Esemény rovatunkban jelent meg. Képünkön épp Szőts Bélát készül lovaggá ütni Rácz Mihály nagymester, vele szemben, a kép bal oldalán dr. Hanusz Árpád tiszteletbeli elnök, Szőts hátánál pedig lapunk felelős szerkesztője, Jánossy Alíz látható.
Az Augusztusi ajánlatunk című rovatunkban a cukkinié volt a főszerep, vagyis azt igyekeztünk bemutatni, mennyire változatosan elkészíthető a cukkini. A képen látható cukkinis padlizsántekercset Köllő Réka készítette, de emellett megtudhatják hogyan készíti Szász Elemér olvasónk a cukkinilevest pirított gombóccal, hogyan készül Jánossy Alíz konyhájában a cukkinisaláta paradicsomos öntettel és a bundázott fasírt cukkinikéregben, illetve az is kiderül, milyen a Burján Rita cukkinis-sárgadinnyés sonkája. 
Biri néni szakácskönyvéből kínál ebédet Orosz Anna a Nagyanyáink konyhája rovatunkban; a képen látható karalábéleves mellé borjúszeletet kínál "tejfeles" mártással.
A Födögető rovatunk versenykiírására Bőjte Szidónia csíkszentdomokosi olvasónk lepett meg két recepttel. A képen látható zöldséges csirkenyársak uborkasalátával mellett készített még roston sült csirkemellet grillezett zöldségekkel is. 
Befőzés rovatunkkal is jelentkezünk ebben a hónapban, hiszen most érnek az illatos erdei gyümölcsök, ezek tartósítási eljárásaiból közlünk néhányat. A képen látható málnadzsemet Köllő Réka készítette, mint ahogy a homoktövisszörpöt és a szilvakompótot is, a feketeáfonya-dzsem és feketeáfonya-lekvár receptjét  Jánossy Alíz osztja meg olvasóinkkal.
Egyszerű süteményeket készített Köllő Réka és Burján Rita, a képen látható cukkinis sütemény receptje és a málnakrémes sütié a Desszert rovatunkban található.
A képen látható rizses lecsót Jánossy Alíz készítette, mint ahogy a paradicsomlevest is, ehhez Molnár Réka kínál sült paprikát lepénykenyérben - mindhárom recept a Vegetáriánus rovatunkban kapott helyet.

Vegyék és olvassák a Hargita Népe és a Székely Hírmondó mellékleteként megjelenő Székely Konyhát!


Nincsenek megjegyzések: