2013. november 6., szerda

Gánica

Gánica vagy dödölle? - sokan vitáznak ezen a kérdésen legtöbbször arra az egyezségre jutva, hogy lényegében ugyanazt az ételt fedi csak más tájakon. A Rita által felkutatott régi receptes füzetben viszont kétféle ételként jelölték meg a dödöllét és a gánicát, az alapvető különbség pedig az, hogy míg a dödölle krumpliból készül, addig a gánica babból.

Elkészítési idő: 1,5 óra. Noha a szakirodalom úgy véli, hogy a gánica a dödölle más tájnyelvi megnevezése, úgy gondoljuk, hogy valamikor régen mégis két különféle étel megnevezése lehetett. Ebben erősített meg az a régi receptes füzet, amiben külön receptként jelölte meg a szerző a gánicát a dödöllétől. 

0,5 kg tarkabab, 10 dkg sonka vagy szalonna, 10 dkg finomliszt, 10 dkg zsír, 2-3 cikk fokhagyma, só, pirospaprika, babérlevél. 

1. A babot legalább egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, leszűrjük, majd sós, babérleveles, zúzott fokhagymás vízben megfőzzük. 
2. Egy lábosban zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, és a főtt babbal és annyi főzővízzel, hogy ne legyen ragacsos, összekeverjük és pépesítjük. Végül leöntjük forró paprikás zsírral. 
3. Zsírba mártott kanállal tányérra szaggatjuk, pirított szalonnával vagy sonkával és befőttel tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Hagymás-paprikás zsírral még finomabb. 
• Bármilyen befőttel tálalhatjuk, de igen finom vörösáfonya-befőttel.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

nagypapi írta...

Ha babból készül, akkor babsterc a neve, a soproni német/sváb poncihterek
kedvelt étele volt.