2013. november 18., hétfő

Sütőtökös lepény

Még egy finom és különleges sütemény K. Rékától és épp időszerű is elkészíteni, hiszen most van a szezonja a sütőtöknek. Ez a recept egyébként annyira könnyű, hogy bátran próbálkozhatnak vele a kezdők is.

Elkészítési idő: 55 perc. Egyszerűen elkészíthető sütemény, aminek különlegességét a sütőtök adja. 

Alaptészta: 1 egész tojás, 2 tojásfehérje, 25 dkg liszt, 12 dkg vaj, 2 evőkanál porcukor, pici só. Töltelék: 30 dkg tehéntúró, 2 tojássárgája, 4 evőkanál cukor, mandulaaroma. 
Tetejére: sütőtökszeletek. 

1. A tészta hozzávalóit egy tálban jól összekavarjuk. Fóliába csomagoljuk és 30 percig hideg helyen pihentetjük. 
2. A tehéntúrót kikavarjuk a tojások sárgájával és a cukorral. Tetszés szerint mandulaaromával ízesítjük. 
3. Egy kisebb sütőtököt megmosunk, elvágjuk kettőbe, kivesszük a magházát és meghámozzuk. Zöldséghámozó segítségével vékonyra szeleteljük. 
4. A tésztából 28 cm átmérőjű kört nyújtunk. Kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű kerek sütőformát úgy, hogy az oldalára is jusson a tésztából. 
5. Beletesszük a tölteléket, majd sugárszerűen a tetejére helyezzük a sütőtökcsíkokat. 
6. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Langyosan szeleteljük. 

Jó tudni! 
• Mandulaaroma helyett a töltelékhez használhatunk rumaromát is. 
• Ha vastagabb szeleteket vágunk, akkor nem sül át a sütőtök.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: