2013. november 1., péntek

Tyúkhúsleves házi bordáslaskával

Ma Mindenszentek ünnepe van és ilyenkor mindenki az öröklétbe távozott szeretteire gondol, de ne feledkezzünk meg az élőkről sem. Ha pedig ünnepről van szó, az igazi ünnepi levest mifelénk itt, Székelyföldön még mindig egy jól elkészített és szépen tálalt húsleves testesíti meg, ami ugyan egyszerűnek tűnő leves, mégsem egyszerű elkészíteni. Nem, mert a húsleves - készüljön bármilyen húsból - törődést, türelmet és rengeteg odafigyelést igényel, a húslevest nem lehet elfuserálni. J. Ildikó leírását követve azonban épp ilyent készíthetünk.

Elkészítési idő: 2 óra. Vasárnapi ebédnek elképzelni sem lehet jobbat, ünnepélyesebbet a házityúkból készült húslevesnél házi bordástésztával. A megadott mennyiség hat személynek elég. 

1 nagyobb tyúk, 4-6 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 1 kisebb zellergumó, 1 vöröshagyma, 10-15 szem bors, 1 evőkanál ételízesítő, só ízlés szerint, illetve házi bordáslaska. 

1. A tyúkot megmossuk, tetszés szerint feldaraboljuk vagy egészben hagyjuk, és hideg vízben lassú tűzön főzni kezdjük. Ha felfőtt, lehebozzuk, illetve fövés közben többször is leszedjük a habját, ha szükséges. 
2. Amíg a tyúk fő, a zöldségeket megpucoljuk és hasábra vágjuk. Ha már nincs több habja a levesnek és a hús félig megfőtt, beletesszük a zöldségeket, az ételízesítőt és a borsot, sózzuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. 
3. Miután megfőtt a leves, leszűrjük, és házi készítésű bordáslaskát főzünk bele. 

Jó tudni! 
• A bordáslaska a szövéshez használt bordán, orsóvéggel „sirített”, vagyis sodort hagyományos levestészta, más vidékeken orsótésztának is nevezik. Ennek hiányában cérnametélttel, azaz vékony laskával is befőzhetjük a levest. 
• A tyúkhúsleves jól bírja a fagyasztást, érdemes belőle többet készíteni és fagyasztóban tárolni.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: