2013. október 23., szerda

Pityókapalacsinta – Tócsni

Nem tudom, ki, hogy van vele, de szerintünk vannak megunhatatlan ételek. Ezek egyike a vidékünkön pityókapalacsintaként közismert és közkedvelt tócsni, ami egy olyan étel, amit pillanatok alatt össze lehet dobni, finom és laktatós. J. Ildikó tócsnija még ennél is jobb, mivel ő az ilyesmit sosem tálalja csak úgy magára, hanem valami mártást, szószt is készít mellé - ezúttal fokhagymás tejfölt.

Elkészítési idő: 40 perc. A vidékünkön pityókapalacsintaként ismert tócsninak sokféle változata van. Készülhet főtt vagy nyers krumpliból, lehet édes vagy éppenséggel sós-fűszeres. Kínálhatjuk feltétként főzelékekhez, de akár köretként is húsok mellé. 

1 kg burgonya, 1 tojás, só, bors, 3-4 cikk fokhagyma, liszt, amennyit felvesz; olaj a sütéshez; illetve fokhagymás tejföl a tálaláshoz. 

1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, enyhén besózzuk, és néhány percet állni hagyjuk. 
2. Ezután kicsavarjuk a levét, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, hozzáadjuk a tojást és annyi lisztet, hogy kanállal könnyen szaggatható masszát nyerjünk. 
3. Forró olajban kanállal szaggatva pogácsákat sütünk belőle. 
4. Fokhagymás tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: