2013. október 30., szerda

Dödölle

"Éliás, Tóbiás egy tál dödölle..." - bizonyára mindenki ismeri a kedves gyermekdalt, de nem biztos, hogy mindenki evett vagy készített dödöllét. B. Rita kolléganőnk megsárgult füzetlapon akadt rá a receptre, amit még édesanyja írt le, aztán elkészítette és megosztotta velünk is a dödölle készítésének fortélyait. Egyszerű, laktatós étel és hamar elkészíthető.

Elkészítési idő: 1 óra. A dödölle annyira népszerű eledel volt hajdanán, hogy még népdalban is megörökítették. A laktató, egyszerűen készülő ételt a szegények eledeleként is számon tartják, noha annyira finom, hogy az urak is fogyaszthatták. 

1 kg burgonya, 20 dkg finomliszt, 3 fej vöröshagyma, 10 deka zsír, 1 pohár tejföl, só. 

1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és vékony karikákra szeletelve annyi vízben tesszük főni, amennyi épp ellepi. 
2. Ha megpuhult, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, lassú tűznél 3-4 percig kevergetjük, majd a tűzről levéve simára kavarjuk. 
3. Eközben a hagymát megpucoljuk, apró kockára vágjuk és a zsíron aranyságára dinszteljük. 
4. A pityókás masszából evőkanállal galuskákat szaggatunk és a hagymás zsírban enyhén megpirítjuk. 
5. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk. 

Jó tudni! 
• A dödöllét lehet gazdagítani füstölt szalonnával, császárszalonnával, sonkával, tepertővel – ezeket szintén pirítva, tálaláskor rászórjuk. 
• Kukoricás dödöllét is készíthetünk oly módon, hogy fehérliszt helyett kukoricalisztet használunk. 
• Vegetáriánusoknak készíthetjük olajjal.

Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések: