2013. október 25., péntek

Almatorta

Közeleg a hétvége, süssünk valamit! S ha már sütünk, akkor süssünk finomat! Almaszezonban mi mást is süthetnénk, mint valami almás sütit. K. Réka almatortája pedig annyira egyszerű, hogy kezdők is próbálkozhatnak vele.

Elkészítési idő: 1 óra 45 perc. Zamatos sütemény, főleg a gyerekek nagy kedvence. A megadott adag 26 cm átmérőjű tortához elegendő. 

Töltelék: 7-8 alma, 10 dkg darált dió, 5 evőkanál cukor, 1 csomag sütőmargarin. 
Piskóta: 5 tojás, 5 evőkanál liszt, 5 evőkanál cukor. 

1. Az almát meghámozzuk és a magházát óvatosan kivesszük. Ha lehet, kifúrjuk a magházát, ha nem, kettőbe vágjuk az almát és úgy vesszük ki. 
2. Egy 26 cm átmérőjű lábosban 2 evőkanál cukrot karamellizálunk. Az olvadt cukrot óvatosan felfolyatjuk a lábos oldalára is – 1-2 perc alatt megkeményedik. Ezután 1 csomag sütőmargarint felkenünk a lábos aljára és oldalára. 
3. A diót összekeverjük 3 evőkanál cukorral és megtöltjük vele az almákat (a magház helyére tesszük). A megtöltött almákat szorosan egymás mellé sorakoztatjuk a lábosban. 
4. A tojásfehérjéket felverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, és lazán belekavarjuk lisztet is. A piskótamasszát az alma tetejére öntjük, és előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. 
5. A megsült tortát gyors mozdulattal kerek tálcára vagy tányérra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. 
6. Tálaláskor tehetünk rá tejszínhabot.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: