2013. október 14., hétfő

Székely Konyha - Októberi lapszemle

Bizonyára sokaknak ismerős a hamarosan megjelenő Székely Konyha címlapján látható fiatalember,  ő ugyanis Sántha Attila, a Székely szótár szerkesztője. Ez alkalommal azonban családapaként mutatkozott be és bizony főzött is, méghozzá igen finom gombamártást lilapereszkéből. Jancsó Katalin erről szóló írását a Vendégségben rovatban olvashatják majd. Az októberi lapszámunkban is igyekeztünk minél több idénynek megfelelő recepttel előhozakodni, így továbbra is nagy teret szenteltünk a befőzéseknek. Aki pedig velünk tartott befőzések terén, az most együtt örvendezhet Jánossy Alíz felelős szerkesztővel a tele kamarájának.
Burján Rita gombából készített fasírtot, hiszen még mindig sok gomba terem erdeinkben, a finomság receptje az Aktuális rovatban olvasható a kolbászos káposztaleves, a murokkrémleves és a töltött, rántott káposztalevél receptje mellett.
Pisztrángkóstolón jártunk a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban, az ínyencséget a kastély többségi tulajdonosa és felesége - báró Lipthay Antal és Erzsébet asszony - készítették egy konferencia utáni fogadásra. A régi családi recept és a Lázár-kastély többségi tulajdonosairól szóló írás a Födögető rovatban olvasható Jánossy Alíz tollából.
A Gyors és könnyű rovatunkban szintén a felelős szerkesztő kínál két pompás őszi desszertet: a sütőtökös gyümölcssalátát és a vörösborban fojtott körtét. Próbálják ki, különleges és finom!
Mint már említettük, októberben még mindig nagy teret szántunk a befőzéseknek, hiszen ez az a hónap, amikor még mindig tartalékolhatunk finomságokat télire. Ez alkalommal a tavaly nagy sikerrel szervezett Zakuszkaparti legjobb receptjeit gyűjtötte össze Jánossy Alíz a Befőzés rovatban. Így megtudhatják, hogyan készíti első díjas paszulyos zakuszkáját a gyergyócsomafalvi Madarász Zsuzsánna, de megismerhetik a tavalyi zakuszkaparti abszolút győztesének, a gyergyóalfalvi Baricz Magdolnának a padlizsános-, gombás és csípős-mézes zakuszka receptjeit is.
Jancsó Katalin, háromszéki kolléganőnk Sántha Attilánál, a Székely szótár szerkesztőjénél járt vendégségben és kifürkészte, hogyan készíti egy irodalmár a lilapereszkét kapormártásban. A receptet, illetve az irodalmárról szóló kis írást a Vendégségben rovatunkban olvashatják.
Népszerű káposztás ételeket kínál Simonfi Ildikó a Nagyanyáink konyhája rovatunkban, többek közt megtudhatják, hogyan készítik a lucskos káposztát a Küküllő-mentén, de megismerhetik a káposztás laska receptjét is.
Két színpompás ételt kínál Jánosi Ildikó az Októberi ajánlat rovatban: a sütőtökkrémlevesét és a töltött csillagtökét.
Molnár Réka két nagyszerű desszert receptjével lepi meg a lap olvasóit, a gyors szőlőtortát és az almás piskótát azért is érdemes kipróbálni, mert mindkettő viszonylag gyorsan készül.
Burján Rita teljes menüsort kínál a Vegetáriánus rovatban, igencsak finom ragulevest készített cserepes gerebengombából, hozzá káposztás batyut kínál és mindez megkoronázására a klasszikus madártejet.

Holnaptól már kapható a Hargita Népe és Székely Hírmondó mellékleteként megjelenő Székely Konyha. Vegyék és olvassák, de főleg próbálják ki receptjeinket!

Nincsenek megjegyzések: