2013. július 20., szombat

Feketeribizli-bor

Ma ünnep van, legalábbis számunkra. Ugyanis pontosan ma egy hónapja indítottuk el ezt a blogot, s ha már ünneplünk, akkor koccintsunk egy pohár feketeribizli-borral. Ám, előtte néhány adat az elmúlt egy hónapról. Nos, ez alatt az egy hónap alatt több mint 4000-en látogatták meg a blogunkat, vélhetőleg, többen vannak olyanok, akik többször is, illetve, akik rendszeresen. A rendszeres olvasóink száma 14, biztatnánk másokat is, hogy a jobb oldali első sávban A Székely Konyha olvasói címszónál regisztráljanak. A legnépszerűbb, leggyakrabban látogatott receptjeink a tehéntúrós gombóc meggyöntettel váltakozva a szalonnás-zöldhagymaszáras omlettel, illetve a sárgabaracklekvár, a kaszás puliszka ordával és a kapros-ordás palacsinta. Nem óhajtanánk komoly következtetéseket levonni, de ebből is látszik, hogy a legkeresettebb receptjeink többsége hagyományos recept, vagy a hagyományos újítva és ez is jelzi jó úton haladunk. S ha már a hagyományoknál tartunk, koronázzuk meg az eddigi sikereket egy szintén hagyományos recepttel, méghozzá a gyergyószentmiklósi György Tibor isteni feketeribizli-bor receptjével.

Elkészítési idő: 1 óra. Kellemes ízű, édeskés bor lesz belőle, aminek egyetlen „hibája”, hogy nagyon itatja magát. Vigyázat a fogyasztásával, mert eléggé magas az alkoholtartalma!

5 kg leszemezett ribizli, 5 kg cukor, kb. 22 l víz. 

1. A leszemezett ribizlit megmossuk, és húsdarálón ledaráljuk.
2. Összevegyítjük a vízzel meg a cukorral, és addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen elolvad.
3. Korsóba töltjük, és 4-5 hétig érleljük.
4. Amikor megállt az erjedése, gumicsővel leszívjuk a bort és üvegekbe töltjük.

Jó tudni!

• Meleg időben hamar kiforr a bor, ezért három hét után nézzük meg, hogy még tart-e az alkoholos erjedés, és ha már leállt, leszűrhetjük a bort.

Jó itvágyat!

19 megjegyzés:

Névtelen írta...

jo recept jo ital a szilagysagban is keszitjuk picit nagyobb menyisegbenn,Demeter Csaba.

Unknown írta...

Köszönöm szépen a receptet, igazán bevált. Ambrus László

Alíz írta...

Örülök, hogy sikerült és ízlik. Jelezném viszont, hogy nem tanácsos egyszerre sokat fogyasztani belőle - ne adj Isten berúgni tőle -, mert a magas cukortartalma miatt erős fejfájást okozhat. Kismértékben fogyasztva - 1-2 dl bor egy étkezéshez - viszont gyószerként is működhet, kiváló például a vérszegénységre. Magas vérnyomásosak viszont ne fogyasszák! :)

Névtelen írta...

Honnan lehet tudni, hogy már leállt az erjedése? Milyen jelekre kell figyelni?

Alíz írta...

Onnan lehet tudni, hogy megállt az erjedése, hogy letisztul a leve, szép áttetszővé válik és nem pezseg.

Névtelen írta...

Tavaj is ez a recept szerint csinaltam es nagyon jo lett koszonjuk a. Segitseget

Alíz írta...

Örülök, hogy bevált a recept és jó lett a bor. :)

Névtelen írta...

2021-ben keszitettem bort ez a recept szerint es nagyon jo lett.

Névtelen írta...

Üdv. A víz mennyisége 22 liter nem sok az 5 kg gyümölcshöz?

Alíz írta...

Nem sok. Mi így készítjük, itt még néhányan pozitív eredményekről számoltak be a fennebb hozzászólók között is, akik ezen recept szerint készítették. DE semmi nincs kőbe vésve, nyugodtan el lehet térni a recepttől, viszont ha a végeredmény nem bor lesz, hanem valami egyéb, ne bennünket hibáztassanak, hanem azt, aki eltért a recepttől. :)

Névtelen írta...

Hello.baratnoimmel készítettünk piros ribizli bőrt kb 35liter van,és egy 50litres korsoba tettük,kezdett főni is,de attól tart h megecetesedik.fennal ennek a lehetősége?mivel nem telt meg a korsó (nem is szabad tele tölteni)vagy fölöslegesen aggódunk 😁

Alíz írta...

Ha a recept szerint jártak el, akkor nincs ok aggodalomra. Amikor belerakjuk a gyümölcsöt, a cukrot és a vizet a korsóba, akkor egy idő után beindul az erjedés - ezért nem jó teljesen teletölteni a korsót - de miután kiforrt a bor, leáll az erjedése, és a leve letisztul. No, ekkor kell üvegekbe szűrni, és hermetikusan lezárni, mert ha ezután indul el megint az erjedés, abból már csak ecet lesz. :)

Névtelen írta...

Nekem nem indult be a forrás

Alíz írta...

Ha az arányokat betartotta, akkor meleg helyen néhány nap alatt beindul az erjedés. Ha legatöbb 4-5 nap alatt mégsem indulna be, annak több oka lehet. 1. Kevés cukor van benne. 2. Hideg helyen van a korsó. Az erjedés beindulásához ui. minimum 14-15 fok szükséges, ha ennél kevesebb van - pl. hideg pincében, ahol 10 fok van télen-nyáron - akkor nem indul be az erjedés, vagy későre indul be és nem megfelelően zajlik.

KSz írta...

Jó napot kívánok!
Kérem, segítsen a következő kérdések megválaszolásában!
Mennyi helyet kell hagynom a korsóban ahhoz, hogy erjedés közben ne fusson ki a bornakvaló?
Az erjedés ideje alatt a korsó száját bedugaszolva vagy szabadon kell tartani?
Köszönöm szépen!
Tisztelettel,
Kerekes Szilárd

Alíz írta...

Kedves Szilárd! A korsót kb. 3/4-ig érdemes megtölteni, és a korsó száját egy darab több rétegben összehajtott gézzel kell lekötni. Aztán ha az erjedés csillapodik, lehet tenni rá dugót is, de olyat, amelyiken keresztül tud szelelni a bor, nehogy túlnyomás keletkezzen és szétrobbantsa a korsót.

Névtelen írta...

Jó napot kívánok. Ha a leszivatott bor nem elég édes, és még amúgy is vissza kell tenni forrni, lehet édesiteni?

Névtelen írta...

csak érdeklődnék hogy nekem még nincsen ojan sok ribizlim és nemakarom keverni másal milyen arányba kel késziteni mondjuk 1 kg ribizlihez menyi cukor és viz kel és még kérdeném hogy ezt nem kel át fejteni és amit át fejtetem azt aztán nemkel piheni hagyni egy két napot hogy joban száljonle az ajára és aztán ki tülteni üvegekbe vagy müanyag palackok nemjók e .

Alíz írta...

A receptleírásban lényegében minden benne van, csak el kell olvasni és értelmezni. Innentől a többi egyszerű 4. osztályos matematika, de ha ennyire nem megy, akkor máris írom. Tehát ha 5 kg leszemezett (ez azt jelenti, hogy a ribizligerezdről a szemeket egyenként/szemenként leszedjük) ribizlihez 5 kg cukor és 22 liter víz kell, akkor 1 kg leszemezett ribizlihez 5-ször kevesebb cukor és 5-ször kevesebb víz kell. Vagyis 5 kg cukor osztva 5-tel egyenlő 1 kg cukor. 22 l víz : 5 = 4,4 l víz.
Minden egyéb információ benne van a receptben, tessék elolvasni és értelmezni!