2014. július 7., hétfő

Székely Konyha - Júliusi lapszemle

Hamarosan Kedves Olvasóink is kézbe vehetik a Székely Konyha legfrissebb, júliusi lapszámát és mint a címlapunkon is kiemeltük ebben a lapszámban nagy teret szántunk a reneszánsz ételeknek, a zöldbabbal készült finomságoknak, de kiváló gyümölcsös süteményeket is kínálunk. Mellesleg Jánossy Alíz felelős szerkesztő is a reneszánszkori étkezési szokásokról ír vezércikkében, többek közt azt boncolgatja, hogy Mátyás-király korában ehettek-e burgonyát Erdélyben.
Továbbra is játékra hívjuk olvasóinkat, az augusztusi versenykiírásunk témája a szabadtűzön készült ételek, úgyhogy elő a bográcsot és a grillrácsot, majd irány az erdő! Ha pedig elkészült a finomság, akkor csak egy fotót kell készíteni és elküldeni nekünk, de minden egyéb részletet megtalálnak a képen. Tippet is adtunk, a felelős szerkesztő birkahússal készülő bográcsgulyásának receptjét szintén a 2. oldalon találják meg.
Francia lecsót készített Burján Rita, receptjét az Aktuális rovatban tettük közzé, mint ahogy Köllő Réka rakott cukkini-, Jánossy Alíz rongyos zöldségleves és a gyergyószentmiklósi Forró Ágnes olvasónk tárkonyos húsgombóc receptjét is. 
A reneszász konyha remekeit a Vendégségben rovatunkban tettük közzé, amely ebben a hónapban öt oldalasra sikeredett. A képen látható finomságot Csiszér Előd, a Hunquest Hotel Fenyő étterem fiatal, tehetséges séfje kínálja a Régizene Fesztivál idején a betérő vendégeknek. Emellett megkóstolhatják a szurokfüves-bazsalikomos pástétomját is és a desszertként kínált házi meggyes rétesét. De a nagyszabású zenei rendezvény idején a Salvator-étteremben is reneszánsz menü lesz, itt megkóstolhatják Kovács Attila mesterszakács hideg joghurtos málnakrémlevesét, kemencében sült gyömbéres jércecombját és desszertként túrógombócot fogyaszthatnak gyümölcsvelővel. A San Gennaro étteremben gulyáslevest és sörtésztában rántott akácvirágot fogyaszthatnak, az ételeket Xántus Margit szakács készítette. Ugyancsak a Vendégségben rovatban olvashatják Pál Bíborka Reneszánsz menü csíkszeredai éttermekben című írását is, amelyben az éttermek séfjeinek készülődését örökíti meg.
A Födögető rovatunkban tettük közzé a júliusi versenykiírásunkra küldött legjobb recepteket is. A képen látható cukkinis lecsót a csíkszentdomokosi Bőjte Juliánna készítette és ezzel meg is nyerte a kétszemélyes vacsorát a csíkszeredai Fenyő étteremben. Szakácskönyvet nyert a szintén csíkszentdomokosi Bőjte Hermina és a csíkszeredai Orbán Bernadette, előbbi töltött cukkinit készített kapros mártásban, utóbbi pedig karfiolt vadas mártásban.
Zöldbabbal, azaz zöldpaszullyal készülő ételeket kínálunk a Júliusi ajánlatunk rovatunkban, a képen látható citromos zöldbabsalátát Burján Rita készítette, mint ahogy a kapros zöldbablevest sonkával is. A lecsós zöldbabfőzelék receptjét Réti Judit gyergyószentmiklósi olvasónk küldte, emellett Köllő Réka prézlis zöldpaszulyt, Simonfi Ildikó pedig növendékpecsenyét párolt zöldbabbal kínál.  
Isteni barackos pitét készített Molnár Réka, Simonfi Ildikó pedig meggyel vagy cseresznyével töltött női szeszélyt - mindkét receptet a Desszert rovatunkban tettük közzé.
A finom hagymás-csomboros lepényt szintén Molnár Réka készítette, receptjét a Vegetáriánus rovatban osztottuk meg olvasóinkkal, mint ahogy Burján Rita mentás joghúrt levesének és Jánossy Alíz brassói módra készített gombatokányának a receptjét is. 

A Székely Konyha legfrissebb lapszáma holnaptól kapható lesz az újságárusoknál, de a Hargita Népe  és a Székely Hírmondó megrendelőinek ingyenesen hazaviszi a postás.

Nincsenek megjegyzések: