2014. július 17., csütörtök

Díszes fürjtojásszendvics

Egyszerű és nagyszerű - leginkább így jellemezhetnénk S. Ildikó fürjtojásos szendvicsét. Előnye, hogy gyorsan és könnyen elkészíthető akár egy ilyen hét vége felé hajló munkanapon is. Egyetlen különlegessége, hogy fürjtojással készül, ami beszerezhető tenyésztőknél, illetve a bevásárlóközpontokban. A fürjtojás jótékony hatásairól a receptleírás után rövid összefoglalót is olvashatnak.

Elkészítési idő: 15 perc. A színes, díszes szendvicset szintén ünnepi alkalomra, vendégvárónak ajánljuk.  

3 fürjtojás személyenként, 1-2 nagyméretű paprika, olaj, só,bors, barna bagett, olajbogyó, friss zöldség, tetszés szerint. 

1. Egy nagyméretű paprikát karikára szeletelünk – annyi paprikakarikát vágunk, ahány szendvicset szeretnénk készíteni. 
2. Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a paprikakarikákat, és mindegyik közepébe 3 fürjtojást ütünk, sózzuk, borsozzuk, majd addig sütjük, amíg a fehérje megkeményedik, de a sárgája még lágy marad. 
3. A díszes tükörtojást barna bagettre helyezzük, friss zöldséggel, olajbogyóval tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A szendvics esztétikai hatását fokozni lehet, ha színes kaliforniai paprikát használunk. 

Jó étvágyat! 

Fürjtojás az életelixír 

A fürjtojás a reformkonyha kedvelt élelmiszere, hiszen felhasználása ugyanolyan sokoldalú akárcsak a tyúktojásé. Azonban a fürjtojás vitamintartalma jóval nagyobb, mint a tyúktojásé és a legalacsonyabb a koleszteroltartalma. A fürjtojás a tyúktojáshoz viszonyítva ötször több foszfort tartalmaz, hétszer több vasat és szinte tízszer több B-vitaminkomplexet. Emellett jelentős az A-, C-, D3- és E-vitamintartalma, de nagy mennyiségű kalciumot, káliumot, rezet, foszfort, fluoridot, vasat, mangánt, molibdént, ként és cinket is tartalmaz. Vagyis a fürjtojásban megtalálható az összes olyan elem, ami a szervezet számára szükséges. Magas az aminosav-koncentrációja, de jelentős a szilícium-molibdéntartalma is, ami jótékony hatással van a jó közérzet megtartásában, a normális véráramlat biztosításában és a biokémiai folyamatok zavartalan lezajlásában. Mindezek a tulajdonságok valóságos életelixírré teszik a fürjtojást, aminek jótékony hatását már a középkorban ismerték Erdélyben. Az uradalmi konyhákon gyakran került a fazékba fürj, és úri lakomák ínyencsége volt a fürjpecsenye, nyárson sült fürj. A fürj nyers tojását várandós nagyasszonyok és gyermekágyas anyák fogyasztották „vitaminként” kúraszerűen, de vérszegény úri kisasszonyoknak is ajánlották étvágygerjesztőként. Ma már a fennebb említett jótékony hatásait japán tudósok bizonyították, mint ahogy azt is, hogy a stressz okozta betegségekkel terhelt világunkban a legjobb immunrendszererősítő a fürjtojás. Fogyasszuk hát kúraszerűen nyersen, vagy gazdagítsuk étrendünket vele! 
Jánossy Alíz

Nincsenek megjegyzések: