2016. január 23., szombat

Norvég iskolakenyér – Skolebröd

A kitűnő süteményt K. Réka készítette. 

Elkészítési idő: 2,5 óra. Nagyon finom sütemény, amit a norvégok iskolás gyerekeiknek csomagolnak. 

Hozzávalók 

A tésztához: 50 dkg liszt, 9 dkg vaj, 5 dkg élesztő, 8 dkg cukor, 2 dl tej, pici só, 1 teáskanál őrölt kardamom. 
A töltelékhez: 1 tasak vaníliás pudingpor, 3 evőkanál cukor, 3,5 dl tej. Máz: 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál víz, kókuszreszelék. 

Elkészítése 

1. Az élesztőt egy deci tejben felfuttatjuk. 
2. A vajat, a maradék tejet és a cukrot egy lábosba tesszük és lassú tűzön addig kavargatjuk, amíg a cukor elolvad. Kihűtjük. 
3. Kimérjük a lisztet, beletesszük a sót, az őrölt kardamomt és szárazon összekavarjuk. Hozzáadjuk az élesztőt és az olvasztott vajat, összedolgozzuk, majd a tésztát letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. 
4. Amíg a tészta kel, elkészítjük a pudingot: kevés hideg tejben csomómentesen elkeverjük a vaníliás pudingport és a cukrot, hozzáadjuk a maradék tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Fóliával letakarjuk, hogy a teteje ne „bőrözzön” meg. 
5. A tésztát 12 részre osztjuk, egyenként 12 golyót formálunk belőle, majd tenyerünkkel ellapítjuk. A közepébe egy mélyedést készítünk és minden mélyedésbe egy evőkanál pudingot teszünk. 
6. Előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. 
7. Amíg sül, elkészítjük a mázat: egy tálacskában a porcukrot és a vizet elkeverjük, amíg a cukor felolvad. A meleg „kenyereket” megkenjük vele és beszórjuk kókuszreszelékkel.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: