2016. január 19., kedd

Aszalt szilvás bableves

Nincs is jobb ezekben az igazi téli hidegekben, egy jó forró, tartalmas levesnél! A finom levest Alíz készítette. 

Elkészítési idő: 1 óra. Ízletes bableves, amit az aszalt szilva tesz különlegesebbé. 

Hozzávalók 

50 dkg tarkabab, 60-70 dkg füstölt sertéscsülök, 1 kisfej hagyma, 2-3 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 szelet zeller, 2-3 babérlevél, 10-15 szem aszalt szilva, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál sertészsír, 1 kiskanál pirospaprika, só. 

Elkészítése 

1. A babot megpucoljuk, megmossuk és előző este beáztatjuk. 
2. Másnap a kiázott babot hideg vízben főni tesszük a csülökkel együtt, és addig főzzük, amíg a csontról leválik a hús. 
3. A zöldségeket megpucoljuk, kockára vágjuk, az aszalt szilvát megmossuk. 
4. A zöldségeket kevés zsíron megdinszteljük és az aszalt szilvával, illetve a babérlevéllel együtt a fövő leveshez adjuk. 
5. Ha már megfőtt a csülök, kivesszük a levesből, kicsontoljuk, a húst kockára aprítjuk és visszatesszük. Újra felforraljuk, megkóstoljuk a levest, és ha sótlannak találjuk, kevés sót adunk hozzá. 
6. A zsírból és lisztből világos zsemleszínű rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, és berántjuk vele a levest. 
7. Tálaláskor tejfölt, ecetet és laskára vágott vöröshagymát adunk mellé. 

Jó tudni! 

• Ha házilag füstölt csülökből készítjük a bablevest, előző este áztassuk be a csülköt is. 
• Vigyázzunk a leves sózásával, mert a csülök eleve sós, könnyen sóssá válhat a leves.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: