2015. július 10., péntek

Bográcsgulyás birkahússal

Hét végi bográcsozáshoz szolgál ötlettel Alíz, mert egy jó bográcsban készült gulyásnál alig akad jobb étel, főleg, ha szabad tűzön és birkahússal készül. 

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Kedvhozónak ajánljuk ezt a bográcsost az augusztusi versenykiírásunkra. Természetesen nemcsak bográcsost készíthetnek a pályázatra, hanem grillezett ételeket is. 

40-50 dkg csontos birkahús (juhhús), 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 1 paprika, 1 csípős paprika, 1 cikk fokhagyma, őrölt kömény, kakukkfű, só, bors, pirospaprika, 2 kg burgonya. 

1. A birkahúst lehártyázzuk és feldaraboljuk; a szalonnát kockára vágjuk; a burgonyát meghámozzuk és hasábokra vágjuk; a hagymát, fokhagymát és paprikát megpucoljuk és apró kockára vágjuk. 
2. Egy bográcsban szabad tűzön a szalonna zsírját kiolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát és a paprikát, majd üvegesre dinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, kevés vízzel felengedjük, és addig főzzük, amíg megint zsírjára kezd sülni. 
3. Hozzáadjuk a húst, fehéredésig kavargatjuk, majd kevés vízzel feltöltjük, és addig főzzük, amíg a hús félig megpuhul. Közben sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és kakukkfűvel. 
4. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a burgonyát, feltöltjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, sózzuk és felforraljuk. Amikor már fő a tokány, hozzáadjuk az egészben hagyott csípős paprikát és a fokhagymát, illetve utánafűszerezzük sóval, borssal, ha szükséges. 

Jó tudni! 
• Gulyáskrémmel is gazdagíthatjuk a bográcsos ízvilágát. 
• A burgonya, miután felfőtt a gulyás, 20 perc alatt megfő, figyeljünk arra, hogy ne főzzük szét, illetve a kavargatással ne törjük össze!

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Roza írta...

Itt olyan ritkán kapni birkahúst, pedig ez a gulyás... Hmhmmmmm isteni, azt biztos!:)