2015. július 12., vasárnap

Kemencében sült gyömbéres jércecomb grillezett kerti zöldségekkel

A tavalyi régizenefesztiválon Csíkszereda néhány vendéglőjében reneszánsz menüvel várták a vendégeket. Így többek közt Kovács Attila, a Salvator-vendéglő séfje ezzel a pompás étellel várta a betérő vendégeket.

Kemencében sült gyömbéres jércecomb: 4 jércecomb, 20 dkg fehérhagyma, só, bors, gyömbér vagy kakukkfű, sertészsír és fokhagyma. 
Grillezett kerti zöldségek: 20 dkg padlizsán, 20 dkg tök, 2 db kápia, 2 hegyes zöldpaprika (TV-paprika), 6 gomba, só, bors, fokhagyma, zsír. 

1. A zöldségeket megpucoljuk, a sült jércecomb készítéséhez szükséges hagymát, fokhagymát felszeleteljük; a körethez szükséges egyéb zöldségeket karikára, illetve nagyobb darabokra vágjuk. A jércecombokat megtisztítjuk és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, gyömbérrel vagy kakukkfűvel. 
2. Egy tepsit kizsírozunk, az aljába szórjuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát, a jércecombokat ráfektetjük és alufóliával lefödve, sütőben addig sütjük, amíg megpuhul. Ekkor levesszük róla a fóliát, és még néhány percig pirítjuk a jércehúst. 
3. Amíg a jércecombok sülnek, elkészítjük a grillezett zöldségeket: a grillrácsot vagy grillserpenyőt felhevítjük, vékonyan bezsírozzuk, és megsütjük rajta a feldarabolt zöldségeket. 
4. A grillezett zöldségeket vegyesen tányérra halmozzuk és a jércecombot ráfektetve tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A padlizsánkarikákat sütés előtt, ha sós vízben áztatjuk, elveszítik kesernyés ízűket. Grillezés előtt viszont itassuk le róluk a fölösleges vizet! 
• Az asztalra tegyünk sót arra az esetre, ha valaki fűszerezni szeretné a zöldségeket. 
• A jérce fiatal tyúk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: