2018. szeptember 30., vasárnap

Nyáridéző mediterrán ételek



Nyáridéző mediterrán ételek készültek a legutóbbi Székely Konyha Magazinban, mert van az úgy, hogy az ember a nyári kirándulásai során valahol megkóstol valamilyen ételt és azt szeretné megmutatni a családjának is. Így jártam én is évekkel ezelőtt egy antáliai kirándulásomon kóstoltam meg az ájult imám nevű észvesztően finom padlizsános ételt, megszereztem a receptjét és azóta is rendszeresen készítem a családomnak padlizsánszezonban. A görögcsorba eme változatának kidolgozásában két kedves séfbarátom segített - Fazakas Géza és Csiszér Előd - ezúton is köszönet a jó tanácsokért. Receptleírások a folytatásban.


Görögcsorba húsgombóccal 

Elkészítési idő: 1,5 óra. A kellemesen savanykás, tartalmas levest akár ünnepi alkalomra is tálalhatjuk 

Hozzávalók 

Az alapléhez: 2 csirkefarhát, 2-3 sárgarépa, 1 petrezselyem, tojásnyi zeller, 1 kis fej hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, só, szemes bors; illetve a leveshez: 2 evőkanál rizs. 
A gombóchoz: 50 dkg darált csirkemell, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojásfehérje, 1 kis fej hagyma, só, őrölt fehér bors, finomra aprított kapor és petrezselyemzöld. 
A habaráshoz: 3 tojássárgája, 1 dl tejföl, 1 citrom leve, finomra aprított kapor és petrezselyemzöld. 

Elkészítése 

1. A csirkefarhátat feldaraboljuk, majd hideg vízben főni tesszük. Ha felforrt, leszedjük a habját akár többször is. 
2. A zöldségeket megpucoljuk, nagyobb hasábokra vágjuk és a lehabozott alapléhez adjuk. Sózzuk, szemes borsot adunk hozzá, és lassan, gyöngyözve főzzük, amíg minden megpuhul. 
3. Ezalatt elkészítjük a gombócot: a darált csirkemellhez adjuk az apró kockára vágott hagymát, csipetnyi finomra aprított kaprot és petrezselyemzöldet, a tojásfehérjét, sózzuk, borsozzuk, illetve megszórjuk annyi zsemlemorzsával, hogy nem túl kemény, könnyen formázható masszát kapjunk. A masszából a diónál kisebb gombócokat formázunk és felhasználásig félretesszük. 
4. Ha megfőtt az alaplé, leszűrjük, a levében kifőzzük a gombócokat és a rizst, a benne főtt sárgarépát, zellert és petrezselymet tetszés szerint kockára vagy julienre vágjuk, majd a leveshez adjuk, és újra felforraljuk. 
5. A tejfölbe belekavarjuk a három tojássárgáját, a citromlevet, a finomra aprított kaprot és petrezselyemzöldet, hozzákavarunk 1-2 merőkanálnyi forró levest, majd miután az edényt a tűzről levettük, belekavarjuk a habarást. 
6. Tálaláskor megszórjuk finomra vágott kaporral és petrezselyemzölddel, tejfölt, citromlevet és csípős paprikát teszünk az asztalra, hogy mindenki saját ízlése szerint még ízesíthesse. 

Jó tudni! 

• Figyeljünk a tojássárgájás habarásra, hogy ne forraljuk fel, mert a forró folyadéktól kicsapódhat és túrós, morzsalékos lesz a leves! 

Ájult imám – Fahéjas töltött padlizsán 

Elkészítési idő: 1 óra. Az ájult imám, azaz imam bayildi szintén török étel, ami a fáma szerint a konstantinápolyi kalifával esett történetről kapta a nevét. Ugyanis állítólag az imám, amikor megérezte a sülő étel édeskés, fahéjas illatát, elájult a gyönyörűségtől. 

Hozzávalók 

4 kis méretű padlizsán, 1 kisfej hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 0,5 kg paradicsom, 2 evőkanál mandulaforgács, 1 evőkanál kapribogyó, csipetnyi majoránna, 1 babérlevél, fél kiskanál fahéj, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 kiskanál cukor, 3-4 evőkanál olívaolaj, só, bors. 

Elkészítése 

1. A zöldségeket megmossuk. A padlizsánt hámozatlanul hosszában kettévágjuk, a húsát kocka alakban mélyen bevágjuk, megsózzuk, majd vágott felével szűrőbe állítva lecsepegtetjük a keserű levét. 
2. Ezalatt a paradicsomokat megmossuk, tetejüket kereszt alakban bemetsszük, forró vízzel leforrázzuk, meghámozzuk, kettévágjuk, majd enyhén összenyomva a levét és magjait eltávolítjuk, a húsát pedig csíkokra vágjuk. 
3. A hagymát és a fokhagymát kockára vágjuk, a kapribogyót és a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. A mandulaforgácsot egy serpenyőben világosra pirítjuk, majd azonnal hideg tányérra szedjük, nehogy megégjen. 
4. A padlizsánt a sótól leöblítjük, enyhén kinyomkodjuk, papírtörlővel leitatjuk, majd a vágott felükkel lefelé, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és előmelegített sütőben addig sütjük, míg félig megpuhul. 
5. Ezalatt a fokhagymát és a hagymát 3 evőkanál olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot, a kapribogyót, a babérlevelet, a majoránnát, a cukrot és a fahéjt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd többször is megkavargatva addig főzzük, míg a paradicsom kezd szétfőni. Ekkor belekavarjuk a petrezselyemzöld felét és a pirított mandulát. 
6. Ha megsült a padlizsán, mindegyik csónak közepéből óvatosan kivájunk 2-3 evőkanálnyit a húsából és a paradicsomos masszába kavarjuk. 
7. Egy tepsit kikenünk egy evőkanálnyi olívaolajjal, a padlizsáncsónakokat a vágott felükkel felfelé egymás mellé sorakoztatjuk és megtöltjük a paradicsomos keverékkel. A maradék keveréket pedig a padlizsáncsónakok között szétoszlatjuk. 
8. Előmelegített sütőben kb. 15-20 percet sütjük, tálaláskor rászórjuk a maradék petrezselyemzöldet. Pitával vagy friss kenyérrel, illetve párolt rizzsel tálaljuk. 

Jó tudni! 

• A kapribogyó és a mandulaforgács kihagyható. A fűszerek közül kötelező módon kell lennie benne fahéjnak, sónak, borsnak és nagyon sok petrezselyemzöldnek, a többi mellőzhető. 
• Nem lényeges, hogy a padlizsáncsónakok között legyen maradék töltelék sütéskor, inkább halmozzuk meg a csónakokat.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: