2017. október 11., szerda

Finom erdei gombás ételek és palacsinta



Nemrégiben finom gombás ételek készültek a Hargita Stúdió Székely Konyha Magazinjában a Gyergyó környékén Gombakirályként közismert Gábor Árpi bácsinak köszönhetően. Ugyanis a forgatást megelőző napon ő hozta az ízletes erdei gombát, amit a műsorban felhasználtunk. Ezúton is köszönjük Árpi bácsinak! A kisfilmen megtekinthetik, hogyan készül Székelyföldön az erdei munkások által közkedvelt tárkonyos erdeigomba-leves, a hagyományos gombás-szelet, amit marinált sült paprikával tálaltunk, illetve az egyszerű lekváros palacsinta. A receptek alább következnek.
Tárkonyos erdeigomba-leves  

Elkészítési idő: 20 perc. Kitűnő hagyományos leves, erdei munkások kedvence.

Hozzávalók

50 dkg vegyes erdei gomba (rókagomba, ízletes vargánya, galambgomba), 1 nagy fej sonkahagyma, 1 evőkanál kacsazsír, 1 kiskanál pirospaprika, 2-3 evőkanál tejföl, 1 evőkanál ecetes tárkony, só, bors. 

Elkészítése 

1. A gombát megpucoljuk, felszeleteljük, a hagymát laskára vágjuk, a tárkonyt finomra aprítjuk.
2. A hagymát üvegesre dinszteljük a kacsazsíron, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a gombát és saját levében megpároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk.
3. A párolt gombát felengedjük annyi forró vízzel, amennyi levest szeretnénk, majd felforraljuk.
4. Ha már forr a leves, hozzáadjuk az ecetes tárkonyt, és a kevés levessel elkavart tejfölt, illetve kevés sóval és borssal még ízesítjük a levest.
5. Tálaláskor tejfölt és borsot teszünk az asztalra.

Gombás szelet sült paprikával 

Elkészítési idő: 1 óra. A pompás hagyományos fogáshoz borszakértőnk a Liliac Rosé de Pinot Noirt ajánlja. Ádám Előd úgy véli, hogy a Pinot Noir aromái szépen kiemelik a gomba földies ízvilágát, és a bor üde friss savai jól párosulnak a sült paprika ízvilágával.

Hozzávalók 

A gombás szelethez: 8 szelet sertéskaraj, só, bors, 1 evőkanál zsír, 3 fej sonkahagyma, 50 dkg erdei gomba (rókagomba, ízletes vargánya, galambgomba), pirospaprika, 1-2 evőkanál liszt.
A sült paprikához: 4 paprika, só, 2-3 evőkanál ecet, 3 kiskanál cukor, 2 dl víz.

Elkészítése 

1. A sertéskarajt kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és pihentetjük addig, amíg a hagymát és a gombát megpucoljuk, illetve felvágjuk.
2. A fűszerezett hússzeleteket lisztbe mártjuk, majd forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
3. A hús sütése után maradó zsiradékon megdinszteljük a laskára vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, majd saját levében addig pároljuk, míg a gomba összeroskad.
4. Ekkor a gomba tetejére tesszük a hússzeleteket és kevés vizet öntve alá, lassú tűzön addig pároljuk, míg a hús megkészül.
5. Közben a paprikákat megmossuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített (250 fokos) sütőben megsütjük. Ha megsültek a paprikák, egy tálba szedjük, lesózzuk és törlőkendővel letakarjuk 10-15 percre. Ezután a héját lehúzzuk, tálra rendezzük és leöntjük a vízből, ecetből és cukorból készített salátaöntettel.
6. A gombás szeletet krumplipürével és sült paprikával tálaljuk.

Lekváros palacsinta 

Elkészítési idő: 40 perc. Kitűnő hagyományos desszert, tartalmas leveshez másodikként ajánljuk, de lehet akár vasárnapi desszert is.

Hozzávalók 

10 púpozott evőkanál liszt, 1 tojás, 0,5 dl tej, 0,5 dl olaj, csipetnyi só, ásványvíz vagy szódavíz, amennyit felvesz; illetve finom lekvár.

Elkészítése 

1. A lisztet összekavarjuk a tojással, csipetnyi sóval, a tejjel és annyi ásványvízzel vagy szódavízzel, hogy folyékony palacsintatésztát nyerjünk. A végén belekavarjuk az olajat is.
2. Az így elkészült folyékony palacsintatésztából merőkanálnyit szétterítünk egy felforrósított, olajjal vékonyan kikent serpenyő aljában, majd mindkét oldalát megsütjük. Rendre így járunk el a maradék palacsintatésztával is.
3. A kész palacsintákat ízlés szerint megtöltjük finom lekvárral, és felgöngyölve tálaljuk.

Jó tudni! 

• A palacsintatésztához ízlés szerint kevés cukrot is adhatunk, de tapasztalatunk szerint a cukortól könnyebben leragad a palacsinta.

Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések: