2016. május 9., hétfő

Székely Konyha - Májusi lapszemle

Szerdán, azaz május 11-én jelenik meg a Székely Konyha legfrissebb, májusi lapszáma sok-sok újdonsággal, érdekes olvasnivalóval! Többek közt teszteltük a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés programja sajtkészítő műhelyében készült joghurtot, és többféle finom ételt is készítettünk belőle. 

Az Aktuális rovatunkban ízorgiát csaptunk tavaszi zöldekből. A képen látható csirkemelles medvehagymasalátát Rita készítette, K. Réka spenótos kosárkákat sütött, Alíz pedig fantázialevest készített az éppen most sarjadó leveles zöldségekből, amihez sertésszűzet kínál sóskamártással.
Pompás főételeket kínálunk a Májusi ajánlat című rovatunkban, mint például a képen látható joghurtos pulykamell snidlinges öntettel, amit K. Réka készített. Ildikó viszont növendékpecsenyét ajánl ropogós salátával míg Alíz grillezett csirkecombot édesburgonya-chipsszel és tzatzikivel.
Pál Bíborka kolléganőnk ebben a hónapban a székelyudvarhelyi Kováts család fotóműhelyébe kukkintott be, de benézett a konyhájukba is és elhozta a család generációkon át őrzött dobostortájának a receptjét. A híres fényképészdinasztiáról és dobostortájukról a Régi receptek nyomában című rovatunkban olvashatnak.
Bodor Tünde kolléganőnk Péter Alpár képzőművésznél járt vendégségben Bikfalván, akivel a vegetáriánus étkezés előnyeiről folytatott eszmecserét.
Természetesen meg is kóstolta a képen látható gyömbéres spenótfőzeléket rántott sajttal és szósszal, de a zöldsalátát is. Mindkét receptet és a rövid írást a művészről a Vendégségben rovatunkban olvashatják.
A képen látható epres joghurttorta receptjét a Desszert rovatunkban olvashatják, és Alíz készítette, de K. Réka is készített egy epres joghurtdesszertet, mivel most épp az epernek van szezonja. 
Az ízletes csirkepaprikást Alíz készítette a Nagyanyáink konyhája rovatunknak, de főzött egy finom spenótlevest is, amihez a receptet Csíki Margit terrakotta-művész adta. 
Gyors és könnyű rovatunkban szintén Alíz írt a körözöttekről, amiknek két változatát is bemutatta: a snidlinges és a klasszikus körözöttet.
Ebben a töltött karalábéban semmi hús nincs, mégis nagyon finom, a Vegetáriánus rovatunkban tettük közzé és bulgurral készült. Hozzá eperkrémlevest kínálunk és mindkettőt Alíz főzte. 

Szerdától keressék és olvassák a Hargita Népe és a Székely Hírmondó mellékleteként megjelenő Székely Konyhát az újságárusoknál!

1 megjegyzés:

Benyáts Erzsébet írta...

Sehol sem kapható az újság.