2016. március 17., csütörtök

Reggeli harmat

Időről időre olvasóink is meglepnek nagyszerű receptekkel, így többek közt a gyergyócsomafalvi Orbán Rozália is szokott küldeni a Székely Konyhának recepteket. Többek közt utóbb ennek a pompás süteménynek a receptjét küldte, amit a közelgő húsvétra ajánlunk.

Elkészítési idő: kb. 2,5 óra. Finom és mutatós sütemény, s noha időigényes az elkészítése, a végeredmény kárpótol a fáradtságért. 

Hozzávalók 

A kavart tésztához: 20 dkg margarin vagy vaj, 15 dkg cukor, 3 tojás, 30 dkg liszt, 2,5 dl tejföl, 3 evőkanál tej, 2 evőkanál kakaó, 1 sütőpor. 
A kókuszlabdákhoz: 20 dkg tehéntúró, 5 evőkanál cukor, 1 tojássárga, 5-6 evőkanál kókuszliszt.
A krémhez: 0,5 l tej, 1 tojás, 15 dkg cukor, 3 evőkanál liszt, 1 vaníliás cukor. 

Elkészítése

1. A kókuszlabdákhoz összekeverjük a túrót, a cukrot, a tojássárgát és a kókuszt. A masszából diónyi gömböket formálunk és amíg a tészta elkészül, mélyhűtőbe tesszük. 
2. A tésztához a margarint a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel alaposan kikeverve, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tejet, a lisztet és a sütőport. 
3. A tészta felét kivajazott, lisztezett közepes méretű tepsibe (32x22 cm) öntjük. A maradék tésztához hozzáadjuk a kakaót és a fehér tésztára simítjuk. 
4. A mélyhűtőből kivett kókuszgolyókat óvatosan a tésztába süllyesszük, és előmelegített sütőben (180 fokon) 40-45 perc alatt készre sütjük. 
5. A krém hozzávalóit simára összedolgozzuk a tejjel, krém sűrűségűre főzzük és rákenjük a tésztára. A tetejét megszórjuk szitált kakaóval vagy csoki darabkákkal, tetszés szerint idénygyümölccsel díszítjük, végül kocka alakúra felvágjuk. 

Jó tudni! 

• A tojás méretének és a liszt minőségének függvényében több tejet is lehet tenni bele, ha úgy érezzük, hogy még szükséges a kavart tésztába.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: