2015. december 14., hétfő

Őzgerinc római tálban

Karácsonyra hangolódunk, hiszen még két hét sincs hátra és itt az ünnep. Épp ezért mostantól olyan ételek receptjeit osztjuk meg Olvasóinkkal, amelyeket az év végi ünnepekre ajánlunk. Mivel az őzhús nehezen beszerezhető, azért indítunk Konyári Sándor, Királyi Mesterszakács pompás, őzgerincből készülő ételével, hogy ha valaki ezt szeretné elkészíteni az ünnepre, akkor legyen ideje beszerezni hozzá a húst.

Elkészítési idő: 3 óra. Ínyenc, mondhatni fejedelmi fogás lehet a karácsonyi asztalon. 

Hozzávalók 

Személyenként 1 db 25-30 dkg-os őzgerincrész, fahéj, szegfűszeg, só, bors, gyömbérpor, 2 körte, 1 üveg meggykompót és a leve, 1-2 dl száraz vörösbor. 

Elkészítése 

1. Az őzgerincet a hártyáitól alaposan megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, megszurkáljuk szegfűszeggel, fahéjdarabkákkal megszórjuk, ráöntjük a bort és a meggykompót levét, majd egy éjszakát hűtőben pihentetjük. 
2. Másnap előkészítjük a sütéshez a római tálat, az aljába körtét szeletelünk, ráfektetjük az őzgerincdarabokat, kevés páclevet öntünk alá, lefödjük és sütőben 2 órán át pároljuk. Utána levesszük a födelét, rászórjuk a meggyet, és még fél órát pirítjuk.
3. Párolt rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések: