2015. december 15., kedd

Párolt pisztráng sáfrányos lében

Ki lehet próbálni a halat Székelyföldön is karácsonyra, noha nálunk nem ez a jellemző. S ha már hal, akkor legyen pisztráng, vagyis az a hal, amelyik megél a mi gyorsvizű patakjainkban. A receptet Konyári Sándor Királyi Mesterszakács, a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend tagja osztotta meg a Székely Konyha olvasóival.

Elkészítési idő: 1 óra. Ízletes főfogás azoknak, akik valami könnyű ételt szeretnének fogyasztani karácsonykor. 

Hozzávalók 

4 db, egyenként 25-30 dkg-os pisztráng, 1 citrom; kaporzöld, só, bors, sáfrányos szeklice, paradicsom, paprika, hagyma ízlés szerint, olaj és 1-2 dl száraz fehérbor, zöldségalaplé. 

Elkészítése 

1. A pisztrángot megtisztítjuk, megmossuk, vizét leitatjuk, majd kívül-belül fűszerezzük sóval, borssal, sáfrányos szeklicével és citromszeletekkel, olajat öntünk rá. Egy éjkaszát hideg helyen ebben a pácban pihentetjük. 
2. Másnap a halszeleteket egy serpenyőben vagy lábosban egymás mellé sorakoztatjuk, hagymát, paprikát és paradicsomot aprítunk rá, felöntjük erős alaplével és borral, majd lassú tűzön lefedve puhára pároljuk. 
3. Ha a hal megpuhult, kivesszük az edényből és tálalásig melegen tartjuk; a visszamaradt levébe fehér kenyérbelet morzsolunk és felforraljuk. 
4. Párolt rizzsel, friss salátalevélen tálaljuk és gazdagon meglocsoljuk a kenyérbélből készült mártással.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: