2015. november 11., szerda

Sütőtökkrémleves csirkemájjal

Sütőtökszezon van, amit érdemes egy pompás levessel indítani. Simonfi Ildikó kolléganőnk ebben a levesben a sütőtököt ötvözte a csirkemájjal - érdemes kipróbálni.

Elkészítési idő: 30 perc. Tartalmas és színpompás őszi leves, aminek különlegességét a máj, gomba és sütőtök hármasa adja.

70 dkg sütőtök, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 szelet zeller, 1 kisfej hagyma, csipetnyi só, 50 dkg csirkemáj, 25 dkg fűszeres, őszi gomba (lila- és szürkepereszke). 

1. A sütőtököt meghámozzuk, kiszedjük a magját és felkockázzuk; a többi zöldséget megmossuk, megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. A csirkemájat megmossuk és papírtörlővel leitatjuk róla a vizet. A gombát megpucoljuk, megmossuk, feldaraboljuk. 
2. A zöldségeket a sütőtökkel egy edénybe tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, sózzuk, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. 
3. Amíg a zöldség fő, kevés olajon megdinszteljük a gombát, és ízlés szerint sózzuk. 
4. A májat megsütjük, majd ízlés szerint fűszerezzük. 
5. A megfőtt tököt a zöldségekkel, 2-3 deci főzőlével és egy deci tejföllel összeturmixoljuk. 
6. A krémlevest tányérokba kanalazzuk, tetejére csirkemájat és gombát teszünk. 

Jó tudni! 
• Turmixoláskor annyi főzőlevet tegyünk a zöldségekhez, amennyire sűrűre szeretnénk a levest, mert külön sűríteni nem kell. 
• Ha sütés előtt a csirkemájat megszúrkáljuk villával, nem fog spriccelni az olajban.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: