2015. június 11., csütörtök

Tárkony télire

Itt a tárkony eltevésének ideje! Most kell az illatos tárkonyleveleket leszedni és befőttes üvegbe tenni, hogy aztán télen legyen, amivel ízesíteni az ételeket.

Elkészítési idő: 1-2 óra, a tárkony mennyiségétől függően. A tárkony fokozza a gyomornedv-elválasztást, étvágyjavító hatású, a népi gyógyászatban gyomorbántalmak enyhítésére használják. 

Tárkony, só, ecet. 

1. A tárkonyt csokorba összefogva folyó vízben megmossuk, a fölösleges vizet lerázzuk a levelekről.
2. A leveleket leszedjük a szárról, rétegenként sózzuk, majd 6-8 órát állni hagyjuk, míg a sótól a levelek összeroskadnak. 
3. A sós tárkonyleveleket üvegbe nyomkodjuk, majd annyi ecetet öntünk rá, hogy bőven ellepje. 

Jó tudni! 

• Ha az ecet leapad a tárkonyról, pótoljuk, mert fontos, hogy ellepje az ecet. 
• A tárkonylevelek az ecettől és a sótól elveszítik élénkzöld színűket és idővel haragoszölddé válnak.
• A tárkonyszárakat ne dobjuk el, hanem daraboljuk fel, tegyük üvegbe és töltsünk rá ecetet. Pompás tárkonyecet lesz belőle, amit saláták ízesítésére használhatunk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: