2015. március 1., vasárnap

Pisztráng muzsgyéval

A pisztráng az egyik legízletesebb halunk és annál jobb, minél egyszerűbben készítjük el. A képen látható egészben sütött pisztrángban valóban nincs semmi különleges, csupán a kísérőként kínált muzsgyé teszi rendkívül ízletessé,

Elkészítési idő: 1 óra. Egyszerű fogás, ami a mellé tálalt fokhagymaszósztól, azaz a muzsgyétól lesz pikáns. 

Grillezett pisztráng: 4 pisztráng, citrombors ízlés szerint, kevés napraforgóolaj a sütéshez. 
Köret: 4 közepes burgonya, 1 sárgarépa, 2-3 evőkanál fagyasztott zöldborsó, 1-2 evőkanál fagyasztott zöldbab, 2 evőkanál vaj, só, bors. 
Muzsgyé: 4-5 cikk fokhagyma, fél citrom leve, só, bors, kevés olaj. 

1. A pisztrángot megpucoljuk, megmossuk, kívül-belül törlőkendővel leitatjuk róla a vizet, majd kívül-belül beszórjuk citromborssal, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a köretet és a muzsgyét. 
2. A fokhagymát fokhagymatörőn átnyomjuk, sózzuk, kevés olajjal kikavarjuk, közben belefacsarjuk a fél citrom levét és borssal ízesítjük. Tálalásig félretesszük. 
3. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, hasábokra vágjuk, és egy evőkanál olvasztott vajban, enyhén sózva, borsozva átforrósítjuk. 
4. A sárgarépát megpucoljuk, karikára vágjuk, egy evőkanál olvasztott vajon félpuhára pároljuk, hozzáadjuk a fagyasztott zöldségeket, fedő alatt, enyhén sózva, borsozva puhára pároljuk. 
5. A halat vékonyan olajozott grillsütőben fedő alatt mindkét oldalán ropogósra sütjük. 
6. A halat hosszúkás tányérra helyezzük, mellé halmozzuk a párolt zöldséget és a burgonyát; muzsgyéval és citromkarikákkal tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A muzsgyé fokhagymából készült szósz, amit főleg sült hal mellé, de akár flekken mellé is szolgálhatunk. 
• A muzsgyé receptben leírt változata ízlés szerint vízzel hígítható.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: