2013. szeptember 5., csütörtök

Muszaka

A hét végén Gyergyószentmiklóson ismét Örmény Kulturális Fesztivál és ennek tiszteletére, örömére egy örmény fogást ajánlunk. A pompás főételt a tavalyi örmény napok gasztronómiai rendezvényén készítette Benedek Melinda és Kozma Tibor szakács. Azóta többször is elkészítettük, többek közt Alíz is megfőzte Jánosi Ildikóval közösen a Hargita Tévé gasztronómiai műsorában a Székely Konyha Magazinban, illetve Simonfi Ildikóval a borszéki Ízes Napokon az Ezüstfenyő étteremben is elkészítették. Az örmény napokról még annyit, hogy minden évben hangsúlyos helyet kapnak a gasztronómiai események, így többek közt a Hurut Fesztivál, amelyen örmény nénikéktől lehet ellesni a hurut készítésének fortélyait, illetve az ángádzsáborleves titkát.

Elkészítési idő: kb. 1,5 óra. A muszaka népszerű étele a mediterrán konyhának, az örmény változat viszont mindig padlizsánnal készül.

50 dkg darált sertéshús, 50 dkg padlizsán, 50 dkg főtt burgonya, 2-3 paradicsom, 1 fej hagyma, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, kevés liszt, 1-2 dl tejföl. 

1. A padlizsánt meghámozzuk, félujjnyi vastag karikára vágjuk, enyhén sózzuk, és fél órát állni hagyjuk.
2. Ezalatt a hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a sertéshúst, sóval, borssal fűszerezzük és fehéredésig pároljuk.
3. A padlizsánkarikákat leitatjuk, lisztbe forgatjuk és kevés olajon megsütjük.
4. Tűzálló edényben a karikára vágott főtt krumplit és a kisütött padlizsánkarikákat a dinsztelt sertéshússal lerétegeljük. A rétegek közé paradicsomkarikákat is teszünk.
5. Lelocsoljuk tejföllel és sütőben összerotyogtatjuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: